Iedereen weet dat je tijdens het rijden geen berichten op je smartphone mag versturen of lezen. Maar de verleiding is groot en op de eigen zelfbeheersing vertrouwen is niet altijd voldoende.

Het Israëlische zakenblad Globes citeert gegevens waaruit blijkt dat ten minste 25% van alle verkeersongevallen wordt veroorzaakt door het gebruik van mobiele telefoons, wat neerkomt op 1,6 miljoen ongelukken per jaar.

De Israëlische startup SaverOne heeft daarom een technologie ontwikkeld waardoor sms’n en appen tijdens het rijden niet meer meer mogelijk is.

Zodra SaverOne in een voertuig is geïnstalleerd, is elke telefoon binnen 20 centimeter van de bestuurder beperkt tot een paar vooraf goedgekeurde applicaties zoals telefoongesprekken of GPS-apps zoals Waze. Alle andere applicaties worden geblokkeerd, terwijl andere apparaten in het voertuig normaal zullen blijven werken.

De technologie bestaat uit zowel een app op het apparaat als hardware (vier verborgen sensoren) in de auto, zodat het systeem zichzelf automatisch start zodra je in de auto gaat zitten en gaat rijden.

Maar zullen chauffeurs de app installeren? Ja, als ze korting krijgen van hun verzekeringsmaatschappij – of als dit vereist is door overheidsvoorschriften, zegt Ori Gilboa, CEO van SaverOne

“De Europese Unie heeft al een wetsvoorstel opgesteld waarin wordt vermeld dat vanaf 2022 in de productiefase een mobiel afleidingssysteem moet worden geïnstalleerd”, benadrukt hij.

De Israëlische Nationale Autoriteit voor Verkeersveiligheid heeft ook een commissie die onderzoekt of een dergelijk systeem in bussen en vrachtwagens moet worden geïnstalleerd. Er zijn vergelijkbare onderzoeken die beginnen in de Verenigde Staten.

Enkele weken geleden ondertekende SaverOne zijn eerste commerciële contract om 250 van zijn systemen te installeren in de Israëlische vloot van vrachtwagens van de internationale Millennium Group.

SaverOne hoopt binnen een jaar 1000 systemen te hebben geïnstalleerd. De prijs per eenheid is ongeveer € 2100 voor personenauto’s en € 2500 voor vrachtwagens. De verwachting is dat de prijs in de toekomst zal dalen.

Voorlopig richt het bedrijf zich op de Israëlische markt, met name bedrijven met zware voertuigen of met grote wagenparken. De IDF en de Israëlische politie voeren pilots uit met het systeem van SaverOne. De Central Samaria Development Company test het systeem op vijf van zijn kogelvrije bussen en shuttles, en de Dan Bus Company voert ook een pilot uit.

SaverOne hoopt tegen het derde kwartaal van 2021 zijn product volledig op de markt te hebben gebracht en hoopt dat het tegen 2023 automatisch in voertuigen zal worden geïnstalleerd.


Bronvermelding:
Datum:        18-11-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Saver One
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב