Een laboratoriumkit voor ziekenhuizen om binnen 50 minuten COVID-19 vast te kunnen stellen is snel klaar om op de markt te worden gebracht, terwijl een thuiskit binnen vier maanden klaar zal zijn, zegt de oprichter van BATM.

Een snelle diagnostische kit die een coronavirusinfectie van speekselmonsters binnen 50 minuten kan detecteren, is momenteel “in productie en in opmars”, aldus Dr. Zvi Marom, CEO van het Israëlische bedrijf BATM.

In ons vorige rapport over de ontwikkeling van de kit legde Marom uit, dat de BATM-test compatibel is met de apparatuur die wordt gebruikt voor RT-PCR, de huidige gebruikte methode in ziekenhuizen om binnen enkele uren COVID-19 te kunnen diagnosticeren .

“Het moge duidelijk zijn dat we behoorlijk overspoeld worden [met verzoeken], maar ik denk dat we over een paar weken onze kit naar bijna alle ziekenhuizen kunnen sturen die het hebben wil,” zei Marom vandaag (19 maart).

Hij zei, dat BATM samenwerkt met academische en onderzoeksinstellingen, voornamelijk in Europa, om de kit beschikbaar te maken tegen een prijs die geschikt is voor grootschalige productie.

Ondertussen vertelt Marom aan ISRAEL21c dat BATM ook bezig is een thuisdiagnosekit voor COVID-19 te ontwikkelen. “We kwamen tot de slotsom dat we ook iets moeten produceren wat het gewone publiek zal helpen,” aldus Marom.

De reden daarvoor is, omdat maar weinig COVID-19-patiënten – met name ouderen en mensen met onderliggende ziekten – daadwerkelijk in het ziekenhuis moeten worden opgenomen.

“Dus we willen iedereen de mogelijkheid geven om zichzelf thuis te testen. Als je jong en gezond bent, kun je verder gewoon thuis herstellen en pas een dokter bellen als je je echt slecht voelt,” zegt Marom, die zelf arts is.

Hij hoopt dat de COVID-19-test voor thuisgebruik binnen drie tot vier maanden klaar is voor massaproductie. Zelfs als de huidige epidemie voorbij is, zei hij, zal het coronavirus waarschijnlijk “ons in de toekomst vele malen opnieuw bezoeken” en zullen de kits mensen in staat stellen om zichzelf thuis te testen.

“De combinatie van een zeer nauwkeurige laboratoriumtest plus een thuiskit is een redelijk goede eerste benadering om te zien wat er scheelt,” aldus Marom.

“We onderzoeken ook studies die aanvoeren dat het mogelijk is om tussen mensen die al besmet zijn te differentiëren: wie zullen ernstig ziek worden en wie zullen in een betere toestand verkeren. Als dat klopt, dan kunnen er veel dingen worden gedaan in ziekenhuizen en gedurende een behandeling. Dit weten we echter pas over een paar dagen.”

 

________________________________
Bronvermelding
Auteur: Abigail Klein Leichman
Datum: 19 maart 2020
website: www.israel21c.org
Afbeelding: BATM
________________________________

EN / NL/ עב