Voorafgaand aan zijn historische bezoek aan Manama vandaag, deed de Israëlische president Isaac Herzog rechtstreeks een beroep op het Bahreinse volk te midden van wijdverbreide protesten tegen zijn bezoek.

Herzog  publiceerde zondag  een column in de Bahreinse krant Al Ayam waarin hij het besluit van Bahrein om toe te treden tot de Abraham-akkoorden prees als “een moedige beslissing” die “onze regio al heeft getransformeerd”.

In de dagen voorafgaand aan het bezoek hekelden demonstranten in Bahrein het bezoek, noemden Herzog een “crimineel” en zeiden dat hij niet welkom was in het land. Ze scandeerden “Dood aan Israël” en hielden bordjes omhoog waarop stond: “Isaac Herzog, ga naar buiten!” (sic).

Terwijl de lokale autoriteiten de protesten vóór het bezoek toestonden, meldde de Israëlische nieuwssite Ynet news dat demonstraties tijdens het verblijf van Herzog verboden zouden zijn. Volgens de Israëlische nieuwssite i24 News heeft de Shin Bet (Israëls binnenlandse veiligheidsdienst) de veiligheid voor de reis verhoogd als reactie op de lokale onrust op sociale media. 

Herzog reist met een zakendelegatie met de bedoeling de samenwerking tussen Israël en de economische en industriële sectoren van Bahrein te versterken.

“Ik geloof dat de grootste kans voor het Midden-Oosten een warme vrede met Israël is – het ontsluiten van het latente potentieel van partnerschappen met onze dynamische, levendige economie”, schreef hij.

In een toespraak voordat hij Israël verliet, bevestigde Herzog dat het doel van het bezoek “voornamelijk een vredesboodschap” was, en sprak hij de hoop uit dat “meer en meer landen zich zullen kunnen aansluiten bij de cirkel van vrede met de staat Israël”. 

De president arriveerde vandaag in Bahrein voor een historisch bezoek aan de Arabische staat op uitnodiging van koning Hamad bin Isa Al Khalifa, het eerste bezoek van een Israëlisch staatshoofd aan Bahrein. 

Herzog sprak op het asfalt van de internationale luchthaven Ben-Gurion, waarin hij zijn bezoek verkondigde als “een nieuwe historische stap in de betrekkingen tussen Israël en de Arabische staten”. Herzog sprak over zijn visioen van een kind dat “een Joodse leider een Arabische leider hartelijk zou zien omhelzen” zou beseffen dat “een andere toekomst mogelijk is”. 

Hij zei ook dat de toekomst van Israëli’s en Bahreiners “mooier, veiliger en welvarender zal zijn dankzij het partnerschap dat we vandaag verdiepen”. Herzog benadrukte het feit dat Bahrein een van de eerste ondertekenaars was van de Abraham-akkoorden en sprak over zijn wens om ervoor te zorgen dat “de voordelen van regionale vriendschappelijke betrekkingen elke Israëlische en Bahreinse bereiken”. 

Na een bezoek aan de Bahrain Economic Development Board en leden van de lokale Joodse gemeenschap, zal Herzog maandag naar Abu Dhabi vliegen om de leiders van de Emiraten te ontmoeten en om het Abu Dhabi Space Debate bij te wonen, een forum over ruimteverkenningsbeleid. Het forum zal ook worden bijgewoond door de Indiase premier Narendra Modi. 


Bronvermelding:
Datum:        15-06-2022
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:           Israëlische president Isaac Herzog verwelkomd door de Bahreinse koning Hamad bin Isa Al Khalifa in Manama, 4 december 2022 (Foto: Amos Ben-Gershom/GPO)
Website:      All Israel


 

 

EN / NL/ עב