Israel Today-correspondent Rachel Avraham bezoekt een Israëlische humanitaire organisatie die de ‘harten’ van kinderen uit de hele wereld geneest.

Save A Child’s Heart is een Israëlische humanitaire organisatie die kinderen in ontwikkelingslanden bijstaat die een hartoperatie nodig hebben. Tamar Shapiro, public relations-medewerker voor Save a Child’s Heart, legde uit: “Dit jaar was in vele opzichten een bijzonder jaar. Al 25 jaar lang brachten we kinderen uit ontwikkelingslanden naar Israël voor een hartoperatie, die niet in hun eigen land uit te voeren was. We vierden ook het 6.000ste kind dat we hebben gered. Het was een kind dat uit Gaza kwam met een zeer gecompliceerde hartafwijking. Hij werd hier geopereerd. Vandaag leeft hij zijn leven, zoals elk kind met een normaal hart.”

Volgens Shapiro “zijn 50% van de kinderen die wij behandelen Palestijnse kinderen uit de West Bank en Gaza. 45% komt uit verschillende Afrikaanse landen en de rest komt van over de hele wereld. We hebben kinderen hierheen gebracht uit 63 verschillende landen. Ondanks de COVID-beperkingen zijn we in staat geweest om ons werk voort te zetten en kinderen naar Israël te brengen voor levensreddende hartoperaties.”

In een exclusief interview met Israel Today verklaarde professor Arie Schachner, voorzitter van Save A Child’s Heart (SACH) dat hij zijn organisatie samen met Yoram Cohen en de rest van zijn team heeft opgericht vanuit de overtuiging dat “een kind een kind is. Het maakt niet uit wat zijn kleur is, zijn religie of sociaaleconomische toestand. Het enige dat telt is dat hier een toekomstige wereldburger is” die hulp nodig heeft.

Professor Schachner begrijpt beter dan wie ook dat er in de wereld veel slechte dingen gebeuren: “Ik ben een overlevende van de Holocaust. Ik was zes maanden oud toen de oorlog begon.” Hij beweerde dat hij en zijn moeder erg geleden hebben onder die genocide: “Ik ben geboren in Polen en woonde er voor, tijdens en na de oorlog. Na de oorlog werden we in een piepklein kamertje gepropt met drie andere gezinnen, waarvan de leefruimte door dekens van elkaar gescheiden was. We waren allemaal overlevenden, die alles deelden, want we hadden geen geld.”

Schachner vervolgt: “Toen besloten we om naar Israël te gaan. Ik kwam in 1949 in Israël aan. Dat is mijn verhaal. Ik besloot dokter te worden omdat je het kwaad alleen kunt overwinnen met goede dingen. Er is geen ander tegengif voor het kwaad.” Yoram Cohen, wiens familie al drie generaties teruggaat in Jeruzalem, besloot zich aan te sluiten als medeoprichter van Save A Child’s Heart omdat hij iets terug wilde geven aan de gemeenschap: “Ik voel me verrijkt met dit werk. Een leven redden is heilig werk.”

Volgens hun website helpen ze echter niet alleen kinderen aan een hartoperatie, maar leiden ze ook artsen op uit ontwikkelingslanden, waaronder Palestijnse artsen: “Het uiteindelijke doel van SACH is om centra van medische deskundigheid te creëren in ontwikkelingslanden, zodat kinderen zelfstandig behandeld kunnen worden in hun eigen gemeenschappen.”

Zoals Maimonides ooit zei: “Geef een man een vis en je voedt hem voor een dag. Leer een man vissen en je voedt hem voor een heel leven.” Door artsen van de Palestijnse Autoriteit te leren hoe ze hun eigen levensreddende hartoperaties kunnen uitvoeren, leert Save A Child’s Heart Palestijnse artsen hoe ze moeten vissen.

Gevraagd naar de opleiding die zij aan Palestijnse artsen geven, benadrukte professor Schachner: “Aangezien wij zeggen dat een kind een kind is en als wij niet voor de mensen zorgen, hebben wij in de wereld niets te bieden,” acht hij het niet meer dan normaal dat zij artsen uit ontwikkelingslanden bijstaan, ook Palestijnse artsen. “Wij kijken niet neer op ontwikkelingslanden. Wij beschouwen hen als gelijkwaardige partners. We willen niet alleen hun leven redden. Wij zijn niet alleen dromers maar ook visionairs.” Cohen voegde daaraan toe: “Wij volgen ook onze dromen.”

Professor Schachner voegde eraan toe dat sommige van de Palestijnse artsen die deel uitmaken van hun team er openlijk over spreken en er trots op zijn: “Sommigen van hen gaan naar een ziekenhuis in Jeruzalem om een openhartoperatie te ondergaan. Sommigen van hen zijn cardiologen die door ons zijn opgeleid. Hij is nu de belangrijkste cardioloog in de Palestijnse Autoriteit. We hebben een werkteam dat hier echt tijd aan besteedt. De Palestijnen zijn onze buren en onze neven. We moeten hen al onze kanten laten zien. We onderwijzen hen. Ze spreken Hebreeuws. Ze schrijven Hebreeuws. Ik gaf les aan Gazaanse artsen die naar mijn huis kwamen, en ik leerde hen alles wat ik weet.”

Dr. Enas Jamal Kabar, een Palestijnse vrouwelijke arts uit Gaza, is een van de Palestijnse artsen die door Save A Child’s Heart is opgeleid. “Als ik mijn opleiding hier afrond en terugga naar Gaza, zal dat helpen om de medische diensten daar te verbeteren, zowel voor volwassenen als voor kinderen. We kampen met een gebrek aan mankracht en hulpmiddelen. We hebben maar een paar ziekenhuizen in de hele Gazastrook. Drie of vier ziekenhuizen maar,” zei ze.

Volgens Dr. Kabar, “is het belangrijkste ziekenhuis Shifa. Mijn opleiding was in Shifa, daar hebben we maar vier of vijf operatiekamers. Je kunt je niet voorstellen hoe slecht de situatie daar is. Tijdens de oorlog lieten we gewonden buiten blijven en alleen de zwaarst gewonden in de operatiekamer toe. Doordat we gewonden vertelden dat ze moesten wachten en wachten, verloren ze hun ledematen. De situatie is verschrikkelijk.”

“Ik hoop daar een verandering teweeg te brengen. Ik geloof dat wij het verschil kunnen maken, ook al hebben we op dit moment geen apparatuur. Misschien zal er iets veranderen tegen de tijd dat ik klaar ben met mijn opleiding, en zullen we de uitrusting naar Gaza kunnen brengen. Of misschien zal ik degene zijn die de uitrusting daarheen brengt. Soms kan iemand met kennis en training een verandering teweegbrengen en materiaal brengen.”

“Dus, misschien kunnen we op een dag materiaal krijgen,” concludeerde ze. “Ik weet dat Gaza een arm gebied is,” maar zij benadrukte dat zij in het verleden met de hulp van Cavitas, een organisatie die door de kerk en Ierland wordt gesteund, erin geslaagd is om daar apparatuur voor ultrageluid te krijgen, dus verandering is mogelijk: “We moeten in onszelf geloven dat we iets kunnen veranderen voor de armen onder ons”.

Dr. Mervat Al Faraha, een Palestijnse arts uit Ramallah, wordt ook opgeleid door Save A Child’s Heart. Ze merkte op dat Save A Child’s Heart erg vriendelijk voor haar is geweest: “Ik voel me met alles gewaardeerd. Ze waarderen je als je echt wilt trainen en je steeds wilt verbeteren.”

Ze zei dat de ziekenhuizen in Ramallah en andere gebieden op de Westelijke Jordaanoever beter zijn dan die in Gaza, maar niet zo goed als in Israël: “Het zijn zeer beperkte en kleine ziekenhuizen. Er is slechts een centraal ziekenhuis voor elke stad en een paar privé-ziekenhuizen.” Ze wil hier ook vaardigheden meenemen en de medische voorzieningen op de Westelijke Jordaanoever verbeteren: “Ik wil echt de situatie voor Palestijnse artsen verbeteren.”


Bronvermelding:
Datum:        15-02-2022
Auteur:         Rachel Avraham
Beeld:          Yoram Cohen en Prof. Arie Schechner, mede-oprichters van Save a Child’s Heart.
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב