Volgens Israëlische media zei een hooggeplaatste diplomatieke bron donderdag dat premier Yair Lapid de wijzigingen verwierp die Libanon voorstelde in een door de VS opgestelde maritieme grensovereenkomst.

Lapid beoordeelde enkele van de door Libanon aangebrachte eisen als nieuw en belangrijk en gaf het onderhandelingsteam de opdracht ze af te wijzen.

“Premier Lapid heeft duidelijk gemaakt dat hij geen concessies zal doen aan de veiligheid en economische belangen van Israël, zelfs als dit betekent dat er niet snel een akkoord zal zijn”, zei de bron.

Tegelijkertijd: “Israël zal gas uit het Karish-platform halen op het moment dat het mogelijk is”, verklaarde hij, volgens The Jerusalem Post.

Karish, een Israëlisch gasveld, grenst aan Kana, een reservoir dat zich over de Libanese en Israëlische wateren uitstrekt, evenals het betwiste gebied. Energean, die in het bezit is van de Israëlische vergunning voor Karish, heeft in juni een boorplatform opgezet op ongeveer 70 km van de kust van Haifa en heeft gewerkt aan de winning van gas, terwijl de door Iran gesteunde Libanese terroristische groep Hezbollah dreigde aan te vallen als Karish operationeel wordt.

“Als Hezbollah of iemand anders Karish probeert te schaden of ons probeert te bedreigen, zullen de onderhandelingen over de maritieme lijn onmiddellijk stoppen en zal [Hezbollah-leider] Hassan Nasrallah aan de burgers van Libanon moeten uitleggen waarom ze geen gasplatform en een economische toekomst”, voegde de bron eraan toe.


Bronvermelding:
Datum:        06-10–2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot Yuoutube
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב