Volgens insiders zijn de overgebleven leden van de gedecimeerde nieuwe terreurgroep “Lion’s Den” geschokt door de Israëlische operaties en vrezen zij de superioriteit van de IDF.

Het Israëlische leger boekte deze week een nieuwe overtuigende overwinning in de doorlopende oorlog tegen de Palestijnse terreurorganisaties. Hieronder kunt u lezen hoe dat gebeurde en wat er overbleef van de nieuwe Palestijnse terreurorganisatie Arin al-Oesud.

Het Israëlische leger (IDF) voerde zijn acties tegen de Palestijnse terreur verder op deze week, nadat er bijna dagelijks schietaanslagen en andere terroristische activiteiten plaatsvonden in Judea en Samaria de afgelopen maand.

Een nieuwe Palestijnse terreurgroep met de naam Arin al-Oesud (Leeuwenkuil) bleek hoofdzakelijk verantwoordelijk voor deze terreurgolf, waar wij eerder over berichtten aan het begin van oktober.Arin al-Oesud is een kleine groep van naar schatting dertig jonge terroristen die naar eigen zeggen zelfstandig opereert en beweert geen directe banden te hebben met de bestaande terreurgroepen zoals Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad.

Israël beschuldigt Hamas echter van het sponsoren van Arin al-Oesud en zegt dat Saleh al-Arouri, een Hamas leider die de activiteiten van de terreurgroep in Libanon en Turkije organiseert, achter de oprichting van de groep zit. TV Kanaal 12 in Israël rapporteerde verder eind september dat een andere Hamas terrorist met de naam Musab Shtayyeh ook bij de oprichting van Arin al-Oesud betrokken was. Hij kocht wapens en munitie ter waarde van 1 miljoen euro voor de groep.

De nieuwe terreurgroep heeft, of beter gezegd had, zijn hoofdkwartier in Shechem, of Nablus in het Arabisch, een stad met ongeveer 200.000 inwoners in het hart van Samaria. Had, omdat de IDF deze week Shechem binnentrok en het hoofdkwartier van Arin al-Oesud opblies na schietpartijen met tientallen gewapende Palestijnse Arabieren.

Bij die grootscheepse actie werden vijf leden van Arin al-Oesud gedood waaronder Wadee al-Houh de 31-jarige leider van de groep. Het hoofdkwartier van de groep in Shechem bleek ook een bommenfabriek en een wapenopslagplaats. IDF soldaten gebruikten onbemande vliegtuigen en raketten die vanaf de schouder werden afgevuurd, om het gebouw in te nemen en om de terroristen te liquideren.

De taferelen in Shechem leken op die in het terreurbroeinest Jenin aan het begin van oktober, toen de IDF die stad binnentrok om arrestaties te verrichten. Honderden Palestijnse Arabieren trokken de straat op en gooiden brandende banden, stenen, boilers en rotsblokken naar de Israëlische soldaten. Uiteindelijk raakten ruim twintig Palestijnse Arabieren gewond, waarvan enkelen ernstig, bij deze confrontatie met de IDF.

Rol PA in de terreurgolf
Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad zworen wraak na de IDF operatie terwijl de Palestijnse Autoriteit (PA) sprak van “agressie tegen het Palestijnse volk” en zelfs van “oorlogsmisdaden”.

De PA speelt opnieuw een dubbelrol in de huidige terreurgolf met aan de ene kant de PA politie die de arrestatie verrichtte van Arin al-Oesud oprichter Musab Shatyyeh, en aan de andere kant ophitsing en betrokkenheid bij de huidige terreurgolf. Dat de PA wel degelijk een actieve rol speelt in dit terreuroffensief, dat in maart begon, bleek uit de publicatie van een nieuwe video van Fatah, de beweging die integraal onderdeel is van de Palestijnse Autoriteit.

Deze video bestaat uit een compilatie van beelden van terreuraanslagen in de huidige golf en opruiende taal. Volgens Fatah zijn er in 2022 meer dan 7.200 “verzetsacties” geweest tot nu toe en april was de maand met de meeste acties tegen Israël en tegen de “kolonisten”. Met verzetsacties worden niet alleen acties tegen het Israëlische leger bedoeld, maar ook terreuraanslagen tegen burgers van Israël. Verder bedoelt Fatah met “kolonisten” (settlers in het Engels) alle Joodse Israëli’s.

In de video wordt Hamas beschuldigt van passiviteit in de huidige terreurgolf en van het bedriegen van Palestijnse Islamitische Jihad tijdens de tweedaagse oorlog tussen de IDF en de terreurgroep uit Gaza begin augustus dit jaar.

Beslissende overwinning IDF
De IDF heeft in reactie op de terreurgolf in Judea en Samaria weer wegversperringen opgericht en sloot Shechem tijdelijk vrijwel af van de rest van Samaria.

Verder werd er in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw een inval uitgevoerd in Shechem. Tijdens deze inval werden opnieuw leden van  Arin al-Oesud gearresteerd en ook leden van andere terroristische organisaties. Grote aantallen IDF soldaten voerden de inval uit en stuitten deze keer op verrassend weinig gewelddadig verzet.

Volgens ingewijden waren de terroristen murw gemaakt door de vorige operatie en door de superioriteit van de IDF. Dat dit de juiste conclusie was bleek ook uit wat er in de nacht van woensdag op donderdag gebeurde. Zes prominente leden van Arin al-Oesud besloten zichzelf over te geven aan de Palestijnse politie.

Onder hen was Muhammed al-Bana die wordt beschouwd als het brein achter de vele aanslagen die de nieuwe terreurgroep uitvoerde de laatste paar maanden. Hij zei, naar verluidt, dat de beelden van de liquidatie van hun kameraden door de speciale eenheden van de IDF het moraal van de groep had gebroken.
Hiermee is er een einde gekomen aan de activiteiten van Arin al-Oesud in Shechem. Naar verluidt is er nu nog slechts in Jenin een kleine groep van de terreurorganisatie actief. Deze 16 terroristen zijn nu naar verluidt ook in onderhandeling met de PA over “beschermende detentie” in de gevangenis van Jericho.

De IDF heeft met de liquidatie van de nieuwe terreurgroep opnieuw laten zien dat de oorlog tegen de terroristen kan worden gewonnen. Eerder gebeurde dat al in het begin van augustus toen binnen 56 uur de gehele top en infrastructuur van de Palestijnse Islamitische Jihad werd geliquideerd.

————–

Bronvermelding:
Datum:        02-11-2022
Auteur:        Yochanan Visser
Beeld:          Nasser Ishtayeh/Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב