Volgens een bericht van N12 weigeren verhuurders in centraal Israël flats te verhuren aan homoseksuele paren, onder verwijzing naar het verbod in de Thora.

Volgens een verslag van het Israëlische nieuwsportaal N12 weigerden verhuurders in verschillende delen van centraal Israël flats te verhuren aan homoseksuele huurders, waarbij ze zich in sommige gevallen beriepen op de Bijbel om hun standpunt te rechtvaardigen.

In een onthullend gesprek belde de journalist het nummer van een leegstaande flat in de stad Petah Tikva. Het gesprek ging als volgt:

Journalist (doet zich voor als een potentiële huurder en heeft een duidelijk mannelijke stem): “Is de flat geschikt voor een stel?”
Huisbaas: “Zeker, zelfs met vijf kinderen.”
Journalist: “Ik wil er graag naar kijken. Ik moet eerst met mijn partner praten, maar ik wil de flat graag zien.”
Huisbaas: “Met je partner?! (lachend) Dat is tegen de Thora. Mijn broer gaat er niet mee akkoord. Het is tegen de Thora.”
Journalist: “Tegen de Thora? Heb ik iets verkeerds gedaan?”
Huisbaas: “Dit zijn zinloze vragen. De flat is niet beschikbaar.” (hangt op)

Verschillende andere oproepen naar beschikbare flats in Tel Aviv, Rosh Ha’ayin en elders eindigden op soortgelijke wijze. De verhuurder wijst potentiële huurders plotseling af nadat hij ontdekt dat ze homoseksueel waren. “Ik zoek religieuze mensen,” zei er een. “Het is niet goed met een mannelijke partner. Als je een vriendin had, zou ik wel aan je verhuren”.

Een aantal in het artikel geciteerde homoseksuele stellen zei dat de ervaringen van de journalist overeenkwamen met hun eigen ervaringen. Ze kwamen vaak op het punt dat ze de flat wilden bekijken, maar de verhuurder besefte plotseling dat ze homo waren en stelde de flat niet beschikbaar. “Ik verhuur liever aan een man en een vrouw,” zou een huisbaas hebben gezegd.

De zaak Yad Hashmona
Een paar jaar geleden werd het Messiaans-Joodse dorp Yad Hashmona, even buiten Jeruzalem, aangeklaagd door een lesbisch stel. Ze hadden geweigerd hen hun huwelijk in de gastenverblijven te laten vieren.

De zaak zette de Messiaans-Joodse gemeenschap in de schijnwerpers, en vertegenwoordigers van Yad Hashmona werden uitgenodigd in ochtendtalkshows van de reguliere media om hun standpunt uiteen te zetten.

Uiteraard waren de media ontzet over de weigering van de Messiasbelijdende gemeenschap om een homohuwelijk te organiseren. Uit online reacties en peilingen bleek echter dat veel, zo niet de meeste Israëli’s aan de kant van de Jezusgelovigen stonden en zeiden dat het hun recht was om zaken te doen volgens hun geloof.


Bronvermelding:
Datum:        14-03-2023
Auteur:        Redactie Israel Today |
Beeld:          Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

 

 

EN / NL/ עב