Een Israëlische generaal waarschuwde Iran zondag in een interview met de Bahreinse krant Al-Ayam en zei dat als een diplomatieke oplossing het regime er niet van weerhoudt kernwapens te verwerven, Israël zal optreden. 

In een allereerste interview door een Israëlische militaire functionaris met een Bahreinse krant, benadrukte generaal-majoor Tal Kalman dat de Israëlische autoriteiten “zich voorbereiden op andere scenario’s” als diplomatieke onderhandelingen mislukken, een nauwelijks verhulde verwijzing naar de militaire optie van Israël om mogelijk de nucleaire sites van Iran aan te vallen. . 

“Een deel van mijn werk is het bouwen van Israëlische plannen en capaciteiten voor een conflict met Iran. We willen geen conflicten, we willen geen oorlog. We willen dit probleem diplomatiek oplossen’, zei Kalman. “Maar als je een kant voor je hebt die agressief is, die militaire capaciteiten opbouwt, moeten we ons voorbereiden op andere scenario’s.”

In navolging van de gevoelens van het politieke leiderschap van Israël, zei Kalman dat Iran niet alleen een Israëlisch probleem is, maar een bedreiging vormt voor de regionale en mondiale veiligheid. De Israëlische generaal waarschuwde ook dat kernwapens in de handen van de ayatollahs een gevaarlijke nucleaire wapenwedloop in het hele Midden-Oosten zouden ontketenen, waardoor de vluchtige regio nog gevaarlijker en onvoorspelbaarder zou worden. 

“Er zou een nucleaire wapenwedloop ontstaan ​​in het Midden-Oosten omdat andere landen ook een atoomwapen zouden willen hebben”, zei Kalman . 

In een interview met het Israëlische dagblad Hayom in maart verklaarde Kalman dat de Joodse staat de nodige capaciteiten heeft opgebouwd om het nucleaire programma van Iran te vernietigen, mocht dit in de toekomst nodig zijn. Kalman benadrukte dat Israël ondanks vele uitdagingen aanzienlijke militaire operationele capaciteiten heeft opgebouwd om de Iraanse dreiging het hoofd te bieden. 

“Het antwoord is ja. Wanneer we deze mogelijkheden bouwen, bouwen we ze om operationeel te zijn. Het is niet zo dat er niet veel strategische dilemma’s zijn, aangezien Iran de dag erna terug kan naar het plan, maar het vermogen bestaat. Absoluut,” vertelde Kalman aan Israel Hayom. 

In het interview met de Bahreinse krant prees Kalman de Arabisch-Israëlische Abraham-akkoorden en benadrukte hij dat Israël zich niet langer alleen en geïsoleerd voelt in het Midden-Oosten. 

“Als Israël in het verleden vertrouwde op het principe dat we onszelf alleen moeten verdedigen, hebben we nu onze strategie veranderd om met onze partners samen te werken omdat we partners in de regio hebben”, zei de Israëlische generaal tegen de krant. 

Verder vooruitkijkend sprak Kalman de hoop uit dat de Joodse staat uiteindelijk zijn netwerk van bondgenoten in het Midden-Oosten zou uitbreiden met landen als Qatar, Oman en de regionale supermacht Saoedi-Arabië, die momenteel geheime banden onderhoudt met Jeruzalem. 

Het Israëlische leger lijkt de volledige steun te hebben van het politieke leiderschap van Israël. In een interview gepubliceerd in The Sunday Times schetste de Israëlische premier Naftali Bennett zijn visie op de steeds openlijker wordende confrontatie tussen Israël en Iran. 

“We zijn verwikkeld in een Koude Oorlog met Iran. We zullen er alles aan doen om de dreiging te neutraliseren’, zei Bennett tegen de Britse krant. 

De premier zei dat de Joodse staat momenteel grote bedragen investeert in zijn militaire capaciteiten om de Iraanse nucleaire dreiging het hoofd te bieden. 

“We zullen tegen hen werken en al onze energie, al onze innovatie, technologie en economie gebruiken om een ​​punt te bereiken waarop we een aantal stappen vooruit zijn”, zei Bennett .

Israël heeft naar verluidt onlangs een budget van maar liefst $ 1,5 miljard goedgekeurd, specifiek bestemd voor het upgraden van de capaciteiten van de Israëlische luchtmacht voor een mogelijke aanval op de nucleaire sites van het ayatollah-regime. 


Bronvermelding:
Datum:        04-11-2021
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          Twitter
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב