Israëlische ambtenaren hebben de vredesgezant van de Europese Unie voor het Midden-Oosten wandelen gestuurd tijdens zijn recente bezoek aan de regio en hebben al de verzoeken om hen te ontmoeten afgewezen, meldde de Walla-nieuwssite woensdag.

Het rapport citeerde niet nader genoemde hoge Israëlische bronnen en zei dat het besluit om Sven Koopmans af te wijzen werd genomen over wat Israël zag dit als het gebrek aan steun van Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, tijdens de recente gevechten tegen de terreurgroepen in Gaza.

Sven Koopmans, een Nederlandse politicus en diplomaat voor de liberale VVD partij, werd op 1 mei 2021 benoemd tot speciale vertegenwoordiger voor de Europese Unie voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

Twee weken geleden vertelde Koopmans aan de Israëlische ambassadeur bij de EU, Ronnie Lashno-Yaar, dat hij Israël wilde bezoeken en Israëlische functionarissen wilde ontmoeten, aldus de nieuwssite. Terwijl Lashno-Yaar het idee steunde, had het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem bedenkingen bij de timing en vertelden Koopmans dat hij zijn reis voor een latere datum moest plannen.

Koopmans besloot het bezoek toch door te laten gaan. In reactie daarop besloot het ministerie van Buitenlandse Zaken dat geen enkele Israëlische diplomatieke van defensieambtenaar hem zou ontmoeten en al zijn verzoeken om vergaderingen bij te wonen werden afgewezen, aldus het rapport.

In plaats daarvan reisde Koopmans naar Ramallah waar hij figuren van de Palestijnse Autoriteit ontmoette en ook de zuidelijke Israëlische stad Ashkelon bezocht en mensen ontmoetten wiens huizen werden beschadigd door raketten die werden afgevuurd door terreurgroepen in Gaza.

Een Israëlische functionaris zei dat Jeruzalem boos was op Borrell omdat hij het raketvuur op Israël niet adequaat had veroordeeld. De functionaris zei dat minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi tijdens de gevechten een “moeilijke” telefoongesprek had met Borrell.

Op 18 mei, na een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU, riep Borrell op tot de implementatie van een staakt-het-vuren.

“De prioriteit is de onmiddellijke stopzetting van alle geweld en de implementatie van een staakt-het-vuren”, vertelde Borrell aan verslaggevers, die de verklaring aan het toevoegen was van alle lidstaten van het blok, behalve Hongarije.

Het Walla-rapport zei dat Israël ook geloofde dat Borrell opzettelijk de standpunten van andere EU-landen verkeerd voorstelde in een poging een verenigd front te vormen, en dat Hongarije niet de enige was die zich tegen de oproep verzette.

De 27 landen van het blok hebben vaak moeite om een gemeenschappelijk standpunt over het conflict te vinden, waarbij sommige leden, waaronder Duitsland, Oostenrijk en Slovenië, het recht van Israël om zichzelf te verdedigen krachtig steunen en anderen aandringen op meer terughoudendheid.

EU-functionarissen die door de nieuwssite geciteerd worden, verwierpen de Israëlische kritiek op Borrell en zeiden dat hij en andere Europese functionarissen hun steun hadden uitgesproken voor het recht van Israël op zelfverdediging.

“Koopmans heeft een mandaat van de 27 ministers van Buitenlandse Zaken van alle [EU]-lidstaten om als hun gezamenlijke gezant te dienen en het gebied te bezoeken, en hij hoopt gesprekken te voeren met vertegenwoordigers van de Israëlische regering”, aldus de functionaris aan Walla.

EN / NL/ עב