De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen heeft gesproken met zijn Bahreinse ambtgenoot Abdullatif bin Rashid Al Zayani.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen heeft zondag gesproken met zijn Bahreinse ambtgenoot Abdullatif bin Rashid Al Zayani.

De twee topdiplomaten bespraken de regionale ontwikkelingen, alsook manieren om de bilaterale betrekkingen te versterken en de Abraham-akkoorden te versterken en uit te breiden. Zij kwamen overeen elkaar zo spoedig mogelijk te ontmoeten.

In december zei Al Zayani dat Manama “echt uitkeek” naar samenwerking met de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, en benadrukte hij zijn overtuiging dat de Israëlische leider in vrede gelooft.

Dezelfde maand werd president Isaac Herzog het eerste Israëlische staatshoofd dat een officieel bezoek bracht aan Bahrein, met een tweedaagse reis die ook een stop in de Verenigde Arabische Emiraten omvatte.

Herzog werd in Manama verwelkomd door Al Zayani en ambassadeur voor Israël Khaled Yousif Al Jalahma, alvorens naar het Al-Qudaibiya paleis te gaan voor een ontmoeting met Koning Hamad bin Isa Al Khalifa.

Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken “kijkt echt uit” naar samenwerking met Netanyahu

In maart reisde een Israëlische parlementaire delegatie voor het eerst naar Bahrein sinds de ondertekening van de Abraham-akkoorden in september 2020. De groep werd geleid door Likud MK Danny Danon. Ook Likud MK Dan Illouz en oppositie MK’s Yifat Shasha-Biton van de Nationale Eenheidspartij en Elazar Stern van Yesh Atid maakten de reis.

In Bahrein namen de vier wetgevers deel aan een conferentie van de in Genève gevestigde Interparlementaire Unie (IPU) – de grootste interparlementaire organisatie ter wereld met 179 aangesloten nationale parlementen, waaronder de Knesset, en 13 regionale parlementen als geassocieerde leden.

Partijoverschrijdende Knesset-delegatie reist naar Bahrein voor conferentie

Dezelfde maand kwamen meer dan 300 Bahreinse en Israëlische bedrijfsleiders samen in Manama voor het driedaagse ‘Connect2Innovate’ forum.

‘Connect2Innovate’ was de eerste conferentie in zijn soort, waar overheidsfunctionarissen, grote bedrijven, internationale organisaties, bedrijfsgemeenschappen en technologische vernieuwers bijeenkwamen om zich te richten op uitdagingen op het gebied van financiële technologie, logistiek, toelevering, water, energie en klimaat.

Eitan Na’eh, ambassadeur van Israël in Bahrein, zei destijds: “De conferentie zal onze zakelijke gemeenschappen in staat stellen om manieren te verkennen om vooruit en samen te werken, door een model te creëren waarbij nauwe vriendschappelijke betrekkingen plus samenwerking in innovatie gelijk staan aan kansen voor groei en welvaart.”

_____________________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
22-05-2023

Auteur:
JNS

Beeld:
The flags of the United States, the United Arab Emirates, Israel and Bahrain are screened on the walls of Jerusalem’s Old City, on September 15, 2020. Photo by Yonatan Sindel/Flash90

Website:
jns.org

_______________________________________________________________________

EN / NL/ עב