Honderden Israëlische troepen in grote operatie -Droneaanvallen gericht op gebouw in vluchtelingenkamp Jenin – Geweervuur en explosies urenlang te horen terwijl drones rondcirkelen

Israëlische troepen hebben de stad Jenin getroffen met drone-aanvallen tijdens een nachtelijke operatie op maandag waarbij honderden troepen betrokken waren en die een vuurgevecht ontketende dat tot in de vroege ochtend duurde, waarbij ten minste zeven doden vielen in een grote escalatie van geweld op de Westelijke Jordaanoever.

Met drones die duidelijk hoorbaar waren boven de stad en de geluiden van geweervuur en explosieven die uren na de aanvallen nog steeds gehoord werden door de hele stad, zei de Jenin Brigades, een eenheid bestaande uit militante groeperingen die hun basis hebben in het overvolle vluchtelingenkamp van de stad, dat ze de Israëlische troepen te lijf gingen en een van de onbemande vliegtuigen neerschoten.

Op sommige momenten in de ochtend waren minstens zes drones te zien die boven de stad en het aangrenzende kamp cirkelden, een dicht opeengepakt gebied dat ongeveer 14.000 vluchtelingen huisvest op minder dan een halve vierkante kilometer.

Het kamp vormt het middelpunt van een escalerende geweldsspiraal over de hele Westelijke Jordaanoever, steeds meer onrust veroorzakend van Washington tot de Arabische wereld, waarbij, tot nu toe, de hervatting van de politieke onderhandelingen, die al bijna tien jaar stilliggen, nog niet in zicht is.

Al meer dan een jaar zijn invallen van het leger in steden als Jenin routine geworden, terwijl er een reeks dodelijke aanvallen van Palestijnen op Israëli’s is geweest en in reactie daarop vernielingen zijn aangericht door joodse kolonisten tegen Palestijnse dorpen.

“Wat er gebeurt in het vluchtelingenkamp is een echte oorlog”, zei de Palestijnse ambulancechauffeur Khaled Alahmad over de gevechten van maandag. “Er waren beschietingen vanuit de lucht gericht op het kamp, elke keer als we binnenreden, waren er zo’n vijf tot zeven ambulances en die kwamen vol met gewonden terug.”

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid bevestigde dat ten minste zeven mensen waren gedood en 27 gewond in Jenin, terwijl een andere man werd gedood in de stad Ramallah nadat hij in het hoofd was geschoten bij een controlepost.

Het Israëlische leger zegt dat zijn strijdkrachten een gebouw hebben getroffen dat diende als commandocentrum voor strijders van de Jenin Brigades in wat wordt bestempeld als een uitgebreide antiterroristische actie met als doel de infrastructuur te vernietigen en militanten te verhinderen het vluchtelingenkamp als basis te gebruiken.

Een woordvoerder verklaarde dat de operatie zo lang zal duren als nodig is en functionarissen suggereerden dat de troepen dagen zouden kunnen blijven. “Een operatie eindigt niet in één dag,” zei minister van Energie Israel Katz, lid van het veiligheidskabinet, tegen de legerradio.

Tot 21 juni, toen er een aanval werd uitgevoerd in de buurt van Jenin, had het Israëlische leger sinds 2006 geen drone-aanvallen meer uitgevoerd op de Westelijke Jordaanoever. Maar door de toenemende omvang van het geweld en de druk op de grondtroepen kunnen dergelijke strategieën worden voortgezet, zei een militaire woordvoerder.

“We hebben het erg druk”, zei hij tegen journalisten. “Dat komt door de omvang. En nogmaals, vanuit onze perceptie zal dit de wrijving minimaliseren”, zei hij en voegde eraan toe dat de aanvallen gebaseerd waren op “nauwkeurige inlichtingen”.

Honderden strijders van militante groeperingen waaronder Hamas, Islamitische Jihad en Fatah zijn gelegerd in het kamp, gewapend met een scala aan wapens die de Westelijke Jordaanoever zijn binnengesmokkeld of gestolen van Israëlische troepen, en een groeiend arsenaal aan explosieven.

Israëlische troepen meldden dat ze een geïmproviseerde raketlanceerder in beslag namen en een faciliteit voor de productie van wapens en de opslag van explosieven aantroffen.

Wespennest
De operatie van maandag, waarbij een troepenmacht van ” brigade-omvang ” betrokken was, wat duidt op ongeveer 1.000-2.000 manschappen, was bedoeld om “de mentaliteit van veilige haven in het kamp, dat een wespennest is geworden, te doorbreken”, zei de woordvoerder.

De grootte schaal van de aanval onderstreept het belang van het kamp in Jenin in het geweld, dat de onmacht van de Palestijnse Autoriteit om haar macht op te leggen aan steden op de Westelijke Jordaanoever, waar ze over nominale bestuursbevoegdheden beschikt, verder blootgelegd.

Maar het is onduidelijk of de inval een bredere reactie van Palestijnse facties zal uitlokken, waarbij militante groepen in de Gazastrook, de kustenclave die wordt gecontroleerd door de militante islamitische groep Hamas, worden betrokken.

“Het verzet zal de vijand confronteren en het Palestijnse volk verdedigen en alle opties staan open om de vijand aan te vallen en te reageren op zijn agressie tegen Jenin,” aldus een verklaring van de door Iran gesteunde Islamitische Jihad-groep in Gaza.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zegt dat zijn strijdkrachten “het gedrag van onze vijanden nauwlettend in de gaten houden.

“Het defensieapparaat is klaar voor alle scenario’s.”

Na de laatste grote inval in Jenin in juni doodden Palestijnse schutters vier Israëli’s in de buurt van een Joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever in een aanval die leidde tot een oproer van kolonisten in Palestijnse dorpen en steden.

Bij het aanbreken van de dag op maandag dwarrelde dikke zwarte rook van brandende banden die door bewoners in brand waren gestoken door de straten van Jenin, terwijl uit luidsprekers in moskeeën oproepen klonken om de strijders te steunen.

Een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas noemde de operatie “een nieuwe oorlogsmisdaad tegen ons weerloze volk”.

Het Israëlische leger, dat regelmatig militante groeperingen beschuldigt van het stationeren van strijders in burgergebieden, zei dat het beoogde gebouw functioneerde als een “geavanceerd observatie- en verkenningscentrum” en een wapen- en explosievenopslagplaats, evenals een coördinatie- en communicatiecentrum.

Het leverde een luchtfoto waarop te zien is wat naar verluidt het doelwit was en waarop te zien is dat het getroffen gebouw zich in de buurt van twee scholen en een medisch centrum bevindt.

Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever, die de Palestijnen zien als de kern van een toekomstige onafhankelijke staat, samen met Oost-Jeruzalem en Gaza, in de oorlog van 1967 in het Midden-Oosten. Na tientallen jaren van conflict zijn de vredesbesprekingen, die door bemiddeling van de Verenigde Staten tot stand waren gekomen, sinds 2014 bevroren.

 

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
3-7-2023

Auteur:
James Mackenzie

Beeld:
Smoke rises during an Israeli military operation in Jenin, in the Israeli West Bank July 3, 2023. REUTERS/ Mohamad Torokman

Website:
www.reuters.com

EN / NL/ עב