De Palestijnse Islamitische Jihad vuurt meer dan 380 raketten af ​​op Israël in de eerste 2 dagen van Operatie Breaking Dawn.

Het negeren van de directe banden tussen de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en Iran zal volgens ten minste één Israëlische topanalist alleen maar leiden tot herhaalde escalaties in de regio.

Eytan Gilboa beschuldigde afgelopen weekend dat Amerikaanse functionarissen die Iran niet veroordelen voor de huidige escalatie, waaronder meer dan 380 PIJ-raketten gericht op Israëlische burgers, “niet bijdragen aan de stabiliteit in de regio”.

“Wat hier ontbreekt, is Iran”, zegt Gilboa, directeur van het Centrum voor Internationale Communicatie en een senior onderzoeksmedewerker bij het Begin-Sadat Centrum voor Strategische Studies aan de Bar-Ilan Universiteit. 

Hij vertelde ALLE ISRAL NIEUWS dat Amerika, dat PIJ in 1997 een terroristische organisatie noemde, weet dat Iran niet alleen achter de meest recente bedreigingen door PIJ tegen Israëlische burgers zit, maar dat PIJ volledig afhankelijk is van Iran voor geld, wapens en training. 

“Het hoofd van de PIJ, secretaris-generaal Ziad Nakhaleh, is nu in Iran om instructies te krijgen van de ayatollahs”, zei Gilboa. “Wat ontbreekt is een strenge veroordeling van Iran… Degenen die de connectie tussen Iran en PIJ negeren, dragen niet bij aan de stabiliteit in de regio.”

De Verenigde Staten zijn grotendeels stil geweest sinds Operatie Breaking Dawn vrijdag om ongeveer 16.00 uur Israëlische tijd begon, toen Israël de senior PIJ-commandant Tayseer al-Jabari en een cel die zich voorbereidde op het lanceren van een antitankraketaanval op Israël vermoordde.

“De Verenigde Staten zijn ervan overtuigd dat Israël het recht heeft zichzelf te beschermen”, tweette de Amerikaanse ambassadeur in Israël Tom Nides vrijdag. 

Op zaterdag sprak de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd J. Austin III met de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz. Een uitlezing van de oproep zei dat Austin “het recht van Israël op zelfverdediging en de blijvende inzet van de VS voor de veiligheid van Israël onderstreepte”, maar ook “bezorgdheid uitte over meldingen van burgerdoden en opriep tot een tijdig en grondig onderzoek naar eventuele burgerslachtoffers” op de Palestijnse kant.

Maar op zaterdagmiddag was Gantz duidelijk in zijn uitspraken:

“Dit is de tweede dag van Operatie Breaking Dawn, die tot doel heeft de dreiging van de terroristische organisatie Islamitische Jihad weg te nemen en de vrede en stabiliteit in het zuiden van Israël te herstellen”, zei Gantz tijdens een bezoek aan een Iron Dome Battery. “We hebben terreuraanslagen, raket- en precisiegeleide munitielanceringen van Gaza naar Israël gedwarsboomd en zullen dat blijven doen. We hebben tientallen terreurfaciliteiten getroffen die door de Islamitische Jihad worden gebruikt voor de productie en lancering van raketten. 

“De soldaten die bij de Iron Dome-batterij dienen en die vandaag bij ons zijn, zullen het thuisfront blijven verdedigen – zonder hun ogen van hun doelen te verwijderen”, vervolgde hij. 

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz houdt een veiligheidsbeoordeling op donderdag 4 augustus 2022 (Foto: Nicole Laskavi)

Toen voegde hij eraan toe: “Islamitische Jihad-leiders loungen in het buitenland in restaurants en hotels in Teheran, Syrië en Libanon. Ze zijn losgekoppeld van het Palestijnse volk en ze schaden het leven van het volk van Gaza ernstig. Ook zij zullen de prijs moeten betalen. De Islamitische Revolutionaire Garde zal de salarissen van de inwoners van Gaza niet betalen.”

PIJ: EEN IRAANSE PROXY

PIJ werd opgericht in de nasleep van de Iraanse revolutie en wordt beschouwd als een van de belangrijkste volmachten van Iran. De organisatie heeft tientallen aanvallen op de Joodse staat georkestreerd, van bomaanslagen en schietpartijen tot raketaanvallen, waarbij honderden Israëli’s werden gedood en gewond.

De Israëlische inlichtingendienst schat dat de PIJ ongeveer 8.000 korteafstandsraketten heeft – zelfs meer dan zijn Hamas-tegenhanger – en zelfs meer militanten in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, volgens meerdere rapporten. In de afgelopen maanden heeft het zijn invloed in door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde steden, waaronder Jenin en Nablus, aanzienlijk vergroot, vertelden experts aan ALL ISRAEL NEWS, dat volgens hen heeft geleid tot de ronde van terreuraanslagen in Israël afgelopen voorjaar waarbij meer dan een dozijn Israëliërs omkwamen.

Nakhaleh is momenteel in Iran, waar hij een ontmoeting had met generaal Hossein Salami, het hoofd van de IRGC, die hem vertelde dat PIJ “niet alleen” was in zijn strijd tegen Israël.

“We zijn tot het einde met jullie op dit pad en laten Palestina en de Palestijnen weten dat ze niet alleen zijn”, vertelde hij Nakhaleh in een verklaring op de IRGC’s Sepah News-website, vertaald door de buitenlandse pers . “De Israëli’s zullen nog een hoge prijs voor hun recente misdaad.” 

Nakhaleh had donderdag een ontmoeting met de Iraanse president Ebrahim Raisi. De president reageerde ook op de escalatie en zei: “Het zionistische regime heeft opnieuw zijn bezettings- en agressieve karakter aan de wereld getoond”, meldde Fars News. 

De algemeen secretaris sprak ook vanuit Iran en waarschuwde Israël dat Tel Aviv “een van de doelen” zal zijn.

Vorig jaar vertelde Nakhaleh aan de Iraanse TV dat zijn organisatie “directe orders” had gekregen van wijlen IRGC’s commandant Qassem Soleimani en dat PIJ Iraanse raketten gebruikte om Israël aan te vallen. 

Nakhaleh zei dat “er niets gebeurde zonder de directe bevelen en supervisie van Soleimani”, aldus een interview op 1 januari 2021 met Al-Alam TV, vertaald door MEMRI . 

“[Soleimani] trainde [de Palestijnen] natuurlijk niet zelf, maar hij gaf instructies aan de experts die toezicht hielden op deze zaken”, zei Nakhaleh, eraan toevoegend dat Soleimani de raketten leverde die werden gebruikt om Tel Aviv aan te vallen.

“Welk stadium werd bereikt, de resultaten, al deze dingen – hij hield toezicht op dat alles. Dit was een aanvulling op de strategische stap om raketten en wapens naar de Gazastrook te sturen”, zei hij. “Het was bijna wonderbaarlijk. Het was erg duur in termen van technologie, beveiliging en mogelijkheden…

“Ik kan zeggen dat de raketten die [Soleimani] aan de Gazastrook heeft afgeleverd, degenen waren die werden gebruikt om Tel Aviv aan te vallen”, vervolgde Nakhaleh. “Ik kan zeggen dat Hajj Qassem een ​​cruciale rol speelde in het feit dat de Palestijnen het waagden om de hoofdstad van de zionistische entiteit aan te vallen. Vanaf dat moment werden in Palestina wapens ontwikkeld en begonnen de Palestijnen alle raketten zelf te vervaardigen dankzij de ervaring die ze hadden opgedaan dankzij de beslissingen van Hajj Qassem.”

BIJNA 400 RAKETEN SINDS VRIJDAG

Vanaf zaterdagavond heeft PIJ meer dan 380 raketten gelanceerd richting Israël, waarvan meer dan 95% onderschept is door de Iron Dome, zei het leger. Sirenes gingen van de hele Shabbat af in de grenssteden met Gaza, met geïsoleerde onderscheppingen boven Bat Yam, Rishon LeZion, Holon, Modi’in en in de buurt van de kusten van Tel Aviv. 

Magen David Adom zei dat het tot nu toe bijna twee dozijn Israëliërs heeft behandeld, die allemaal lijden aan lichte wonden of stress. Gebiedsziekenhuizen hebben gecompliceerde en immobiele patiënten ondergronds verplaatst. Een huis in Sderot werd direct geraakt door een raket. Het gezin, waaronder twee kinderen van acht en drie, bevonden zich in hun schuilkelder en waren ongedeerd. 

De IDF heeft zijn aanvallen gericht op hoge commandanten en strategische raketlanceringslocaties, waarbij ze tientallen doelen heeft geraakt, maar zaterdagavond minder dan twee dozijn mensen heeft gedood. De IDF heeft benadrukt dat het zijn inspanningen op PIJ wil richten in de hoop Hamas uit de oorlog te houden.

Operatie Breaking Dawn werd gelanceerd als reactie op waarschuwingen die door de IDF werden bevestigd dat PIJ een aanval op Israëlische doelen plantte. De aanval door PIJ was een reactie op de arrestatie van het hoofd van de Palestijnse Islamitische Jihad-terreurgroep op de Westelijke Jordaanoever, Bassam al-Saadi, in Jenin eerder deze week. 

Vrijdag schakelde Israël al-Jabari uit, het hoofd van het noordelijke commando van de PIJ in Gaza, die ook verantwoordelijk was voor de coördinatie tussen de PIJ en Hamas. De IDF zei dat al-Jabari onlangs had aangedrongen op het gebruik van antitankraketten tegen Israël.

IDF-majoor-generaal (bd.) Yaakov Amidror beschreef Jabari als een van de “top 10 belangrijkste” PIJ-commandanten in een MediaCentral-briefing die werd bijgewoond door ALLE ISRAELL NIEUWS op vrijdag.

Volgens de IDF zijn tot nu toe minstens 12 PIJ-agenten gedood bij gerichte aanvallen.

Gantz keurde het oproepen van 25.000 reservisten goed. Iron Dome-batterijen zijn geplaatst rond Jeruzalem, Beersheva en delen van centraal Israël. Qatar en Egypte proberen te bemiddelen bij een staakt-het-vuren. 

‘PIJ ZONDER IRAANSE STEUN IS IRRELEVANT’

Gilboa zei dat de timing van de PIJ-escalatie weinig of niets te maken heeft met het recente bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Israël of met de onderhandelingen die in Wenen worden gevoerd over het Iraanse nucleaire programma.

Hij benadrukte echter ook dat de VS “te veel crises heeft om mee om te gaan” tussen de oorlog in Oekraïne en de spanningen rond Taiwan, en als zodanig “de aandacht is veel minder voor wat hier gebeurt”. 

Generaal-majoor (bd.) Amos Yadlin merkte in een kort interview met ALL ISRAEL NEWS op dat terwijl de PIJ “wordt geleid, gefinancierd en hun wapens krijgt van Iran”, wat Israël vanuit zijn perspectief niet nodig heeft om Iran te veroordelen, maar om Israël steunen. 

Maar Brig. Gen. (bd.) Zvika Haimovich waarschuwde dat zonder een snelle veroordeling of een onmiddellijk staakt-het-vuren, er misschien nog een zware slag voor de staat Israël zal komen.

“Onderschat de capaciteiten van PIJ niet”, zei hij zaterdag tijdens een briefing. “Ze hebben – en ze weten hoe ze moeten lanceren – raketten en raketten naar de metropool Tel Aviv en de steden in de buurt van de Gazastrook. Hoewel ze minder zijn dan Hamas, is het erg belangrijk om dat niet te vergeten.

“Ik geloof dat ze de strategische wapens vanuit hun perspectief behouden tot het eindbeeld of de eindverklaring en de echte of de harde capaciteiten behouden voor de moeilijke uren”, zei hij. 

Hij voegde eraan toe dat Iran “gisteren” niet betrokken raakte bij de regio en dat Iraanse volmachten te zien zijn in het hele Midden-Oosten in Syrië, Libanon, Jemen, Irak en, natuurlijk, in Gaza.

“Een van de belangrijkste agenda’s van Iran is om een ​​supermacht in het Midden-Oosten te zijn en een van de belangrijkste methoden [om dit te doen] is om al deze volmachten te ondersteunen en te sponsoren … en PIJ is een van de belangrijkste radicale Iraanse volmachten”, zei Haimovich. . “Waar zijn de PIJ-leiders op dit moment? Ze zijn in Iran.”

“De PIJ zonder Iraanse steun is niet relevant.”


Bronvermelding:
Datum:        07-08-2022
Auteur:         Maayan Hoffman
Beeld:          Leden van de Saraya al-Quds Brigades, de gewapende vleugel van de Palestijnse Islamitische Jihad-beweging, nemen deel aan een militaire parade in het vluchtelingenkamp Al-Shati, ten westen van Gaza-stad, 24 juni 2022. (Foto: Attia Muhammed/Flash90)
Website:      All Israel


 

 

EN / NL/ עב