Sarit Lerner, chief technology officer van Sheba Beyond, het virtuele ziekenhuis van het Sheba Medical Center in Israël, vloog zaterdagavond naar Moldavië met een eerste delegatie van 15 artsen, medici en paramedici van de Israëlische vrijwillige noodhulporganisatie United Hatzalah.United Hatzalah.

Na de landing in Boekarest, Roemenië, reed het team zeven uur naar Kishinev, Moldavië, waar al meer dan 15.000 vluchtelingen uit Oekraïne waren gevlucht.

United Hatzalah heeft afgelopen juni veel noodteams naar rampgebieden in het buitenland gestuurd, waaronder in Surfside, Florida .

Dit is echter de eerste keer dat een UH-delegatie een telegeneeskunde-aspect heeft opgenomen dat fysieke onderzoeken ter plaatse, prenatale echografie, monitoring van gezondheidsvitaliteit en analyse van bloedmonsters mogelijk maakt.

Dankzij Israëlische technologieën, waaronder de TytoCare onderzoekskit op afstand, kunnen Sheba’s artsen hun expertise in het veld ter beschikking stellen zonder het medisch centrum in de buitenwijk Ramat Gan in Tel Aviv te verlaten.

“Dit is de eerste keer dat ik weet dat een humanitaire missie buitengewone waarde toevoegt aan de eerstehulpverleners daar”, zegt Dr. Galia Barkai, directeur-generaal van Sheba Beyond.

“Sarit nam de technologie mee die alle uitstekende clinici en specialisten van Sheba naar het oorlogsgebied brengt.”

Echografie voor zwangere vluchtelingen
Naast TytoCare, dat Lerner onmiddellijk gebruikte om de longen, het hart, de mond, de oren, de huid, de temperatuur en de zuurstofverzadigingsniveaus van vluchtelingenkinderen te controleren, bracht ze een apparaat van Biobeat Medical Technologies mee dat vitale functies bewaakt en weergeeft op het dashboard van de arts op afstand in echte tijd.

Ze gebruikt ook Pulsenmore ’s prenatale echografie-apparaat dat beelden maakt op het zorgpunt om te worden geanalyseerd door Sheba OB/GYN’s in Israël.

De laatste technologie die Lerner meebracht, is de i-STAT handheld bloedanalysator van Abbott Labs.

Van links naar rechts, Sheba Beyond directeur-generaal Dr. Galia Barkai, CTO Sarit Lerner en adjunct-directeur Hadar Amir voordat Lerner met de United Hatzalah noodmissie naar Moldavië vertrok. Foto met dank aan Sheba Medical Center

“We kunnen het draagbare apparaat van i-STAT gebruiken om bloedchemie en bloedgasanalyses uit te voeren”, zegt Barkai. “Ik hoop dat we de volgende keer ook een apparaat kunnen meenemen om CBC [volledige bloedtelling] te doen, om het plaatje compleet te maken.”

Barkai vertelt ISRAEL21c dat Lerner via videogesprekken voortdurend in contact staat met het personeel van Sheba.

Naast haar werk in het veld met eerstehulpverleners, zal ze ook lokale ziekenhuizen in Moldavië bezoeken om hun behoeften te beoordelen en te bepalen hoe Sheba Beyond kan helpen.

Er kwam iets goeds uit Covid
Barkai zegt dat de regering van Sheba de waarde van telegeneeskunde al vóór de pandemie inzag.

“Tijdens Covid-19 hadden we echter de kans om veel van deze technologieën echt te ervaren, omdat we patiënten veel meer op afstand behandelden.”

Sheba Beyond, zegt ze, was een echte zilveren voering van de pandemie.

De wereld is veranderd om meer open te staan ​​voor het gebruik van telegeneeskundetechnologieën”, vertelt Barkai aan ISRAEL21c.

“Het grootste deel van onze ervaring begon tijdens de eerste golf van Covid-19 en inmiddels hebben we gezien wat goed werkt en wat minder goed werkt. Toen besloten we dat de tijd rijp was om echt een nieuwe organisatie op te richten om Sheba’s medische expertise overal ter wereld te brengen.”

Lerner zei dat zodra de United Hatzalah missie namens Oekraïense vluchtelingen zich uitkristalliseerde, het voor de leiding van Sheba Beyond duidelijk was dat het een rol te spelen had.

“Ik zie de reis als een echte representatie van ons allemaal,” zei Lerner. “We hebben de verantwoordelijkheid om de informatie en capaciteiten waarover we beschikken te gebruiken om anderen in nood te helpen en humanitaire hulp te bieden aan onze medemensen waar ook ter wereld.”

Voor meer informatie over Sheba Beyond, klik hier.


Bronvermelding:
Datum:        01-03-2022
Auteur:        Joop Soesan
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב