GENNY, het door Israël geïnnoveerde huishoudapparaat dat water uit het niets genereert, werd woensdagavond uitgeroepen tot de winnaar door de Consumer Technology Association’s Energy Efficiency Product of the Year in de 2020 Smart Home Mark of Excellence Awards op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas.

Deze prijs erkent jaarlijks de beste smart home-innovaties van de technologische industrie.

Het water-van-lucht-systeem, gemaakt door het milieuvriendelijke in Rishon Lezion gevestigde technologiebedrijf Watergen, maakt gebruik van gepatenteerd warmtewisselaarstechnologie en produceert dagelijks tot 30 liter drinkwater voor thuis of op kantoor – en verbruikt aanzienlijk minder plastic door het verwijderen van afval veroorzaakt door het drinken van flessenwater.

Hoe werkt het systeem precies? Eerst trekt de ingebouwde ventilator van Watergen lucht in de atmosferische watergenerator van het systeem. Daar reinigt een inwendig filter de lucht door stof en vuil te verwijderen. Eenmaal schoon wordt de lucht door het GENius-warmtewisselings- en koelproces geleid en gecondenseerd in water.

Het water wordt vervolgens opnieuw gefilterd om onzuiverheden te verwijderen en mineralen toe te voegen, wat resulteert in vers water van drinkkwaliteit. Eenmaal geproduceerd, wordt het water continu gecirculeerd in een ingebouwd reservoir om de versheid te behouden.

Het water geproduceerd door GENNY is daarom vaak van een hogere kwaliteit dan water dat door filtratiesystemen loopt die zijn aangesloten op gemeentelijke waterleidingen. GENNY heeft ook het potentieel om te dienen als een luchtzuiveringsinstallatie, die schone lucht door huizen circuleert via een kleine tweak in het watergeneratieproces, met behulp van de reeds bestaande technologie om een ​​multifunctioneel product te creëren.

De missie van ons bedrijf is het elimineren van de noodzaak om te vertrouwen op externe bronnen voor levensbehoeften en om mensen te helpen milieuvriendelijker te worden,” zei Dan Clifford, president van Watergen Noord-Amerika. “We zijn vooral vereerd om op de CES-show van dit jaar te worden genoemd Energy Efficiency Product van het jaar, omdat deze prijs direct een van de topwaarden ondersteunt waar Watergen voor staat.”

Het bedrijf, voorgezeten door de Israëlisch-Georgische zakenman en filantroop Mikhael Mirilashvili, heeft onlangs zijn zinnen gezet op het uitbreiden van zijn duurzame en energiezuinige oplossing voor schoon water naar de 2,1 miljard mensen wereldwijd die thuis geen toegang hebben tot veilig water – en waar dan ook nodig zijn.

Vorig jaar werd het grootschalige systeem van het bedrijf geschonken aan autoriteiten in Brazilië, Vietnam en India. Het ondersteunde ook reddings- en herstelinspanningen tijdens de bosbranden in Californië in 2018 en zorgde voor schoon water voor de inwoners van Texas en Florida in de nasleep van de verwoesting veroorzaakt door orkanen Harvey en Irma.

Plaatje hierboven: Port Elizabeth, Zuid-Afrika, 14 juni 2019. De GEN-350 is de middelgrote mobiele eenheid van Watergen Israel (logo links) die zowel binnen als buiten kan worden gebruikt en die tot 900 liter water per dag kan produceren. Het systeem genereert water van de hoogste standaard, ongeacht de luchtkwaliteit [beeldbron: Mype News]

De grootschalige versie, Gen-L genaamd, kan tot 5.000 liter schoon water per dag produceren en vereist geen andere infrastructuur dan een standaard elektriciteitsvoorziening. Volgens de website van het bedrijf is het ‘perfect voor dorpen, off-grid nederzettingen en fabrieken.’

Hoewel de technologie nu stevig gericht is op het aanpakken van het wereldwijde watertekort, heeft het bedrijf de energiezuinige voorsprong van zijn vroege ontwerpers behouden En beschikt over het meest energie-efficiënte waterproductiesysteem ter wereld.

Mijn eerste prioriteit is niet hoe om geld te verdienen, maar om mensen te helpen, de planeet en [een] kiddush hashem [heiliging van Gods naam] te maken,” vertelde Mirilashvili aan de Jerusalem Post. “Wat de inkomsten betreft, bepaalt alleen God wie geld verdient en hoeveel.


Bronvermelding
Datum:       16-01-2020
Beeld:        The Spoon
Website:   


 

 

 

 

EN / NL/ עב