De AstroRad, een Israëlisch antiradiatievest voor gebruik in de ruimte, ontwikkeld door de Amerikaans-Israëlische startup StemRad, is dit weekend aangekomen in het International Space Station (ISS), samen met een assortiment van wetenschapsgerelateerde benodigdheden, aldus meldt NoCamels.

Het in Tel Aviv gevestigde bedrijf dat samenwerkt met de Israeli Space Agency (ISA) van het ministerie van Wetenschap en Technologie zei dat een prototype van het vest op zaterdag 2 november om 09.59 uur EST officieel is gelanceerd.

Het AstroRad-vest, een pak dat is ontworpen om astronauten te beschermen tegen straling en de schadelijke effecten ervan te verminderen, is gemaakt van polyethyleen met hoge dichtheid, een thermoplastisch polymeer dat dikker is rond de meer gevoelige organen.

Drie Amerikaanse astronauten dragen het pak tijdens routinematige activiteiten en onder de zwaartekrachtomstandigheden van het ruimtestation gedurende wisselende tijdsperioden. Het vest zal worden gebruikt om feedback van astronauten te verzamelen over ergonomie, bewegingsbereik, ervaring en algeheel comfortniveau in de omgeving.

Het vest beschermt het beenmerg, de longen, borst, maag, dikke darm en bij vrouwen de eierstokken, organen die bijzonder gevoelig zijn voor de vorming van kwaadaardige tumoren als gevolg van blootstelling aan straling.

Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat de Israëlische vlag, gemonteerd op het AstroRad-vest, wordt weergegeven in het International Space Station, een ruimtestation dat in een lage baan rond de aarde vliegt en dat dient als een microzwaartekracht- en ruimtemilieuonderzoekslaboratorium tussen vijf deelnemende ruimteagentschappen: NASA, Roscosmos (Rusland), JAXA (Japan), ESA (Europa) en CSA (Canada).

NASA bundelde de krachten met ISA in april 2018 om gebruik te maken van de geavanceerde technologie van StemRad. De ISA heeft samen met het bedrijf dat de draagbare stralingsbeschermingsoplossing heeft ontwikkeld, in juli 2018 aangekondigd dat het vest klaar was voor lancering .

Dr. Oren Milstein, CEO van StemRad, zei in een verklaring dat het succes van het AstroRad-proces “een cruciale bijdrage van de staat Israël is aan NASA’s meest ambitieuze onderzoeksprogramma sinds de landing op de maan.”

“Het Israelische Ruimteagentschap en StemRad zijn er trots op samen te werken met NASA, Lockheed Martin en onze andere partners bij het ontwikkelen van kritieke veiligheidsapparatuur om het leven van ruimteastronauten te beschermen, waarmee een nieuw tijdperk van diep ruimteonderzoek wordt bevorderd,” zei Avi Blasberger, directeur van de Israeli Space Agency, in de verklaring.

Het vest maaktte deel uit van ongeveer 2.086kg aan apparatuur die aan boord van een Cygnus Northrop Grumman (Cygnus NG-12) ruimtevaartuig aan het station werd afgeleverd.

NASA heeft een overeenkomst getekend met het Duitse ruimtecentrum (DLR) om de AstroRad aan boord van het Orion-voertuig van NASA te bestuderen. NASA heeft plannen om de AstroRad in de ruimte te lanceren als onderdeel van de laatste testvlucht van zijn Orion-ruimteschip dat gepland staat ergens rond de maan in 2020 . Testpoppen worden aan de binnenkant vastgebonden met AstroRad-vesten om te zien of het organen goed kan beschermen. De proef omvat het testen van het nieuwe beschermende pak tegen kosmische gammastralen als onderdeel van een haalbaarheidsstudie voor toekomstige missies, waaronder een bemande missie in 2022, Artemis 2.

“We breken records op alle gebieden van de wetenschap. En in de ruimte in het bijzonder, ‘zei Ofir Akunis, de Israëlische minister van wetenschap en technologie. “Ik ben trots op de ontwikkelaars van het eerste Israëlische ruimtepak.”

– – – – –

Bronvermelding
Datum:       04-11-2019
Auteur:       Joop Soesan
Beeld:         StemRad
Website:    https://www.joods.nl/

– – – – –

EN / NL/ עב