De regeringsverklaring specificeerde niet hoe ze van plan zijn de Palestijnse Autoriteit te redden.

Israël zal maatregelen nemen om de ineenstorting van de Palestijnse Autoriteit te voorkomen, zo heeft het veiligheidskabinet zondag besloten.

Daarnaast besloot het kabinet om “de eis te bevorderen dat de PA stopt met haar acties tegen Israël in de internationale juridische en politieke arena, haar opruiing in de media en haar onderwijs, haar betalingen aan terroristen en moordenaars en haar illegale bouw in Gebied C.”

Het kantoor van de premier gaf geen details over hoe het de PA zal redden of zal stoppen met het ophitsen tegen Israël.

Acht ministers stemden voor een verklaring van die strekking, waarbij de minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir tegenstemde en de minister van Financiën Bezalel Smotrich zich van stemming onthield.

Het veiligheidskabinet steunde unaniem “stappen om de civiele situatie in de Palestijnse arena te stabiliseren,” terwijl “vastberaden gehandeld blijft worden om terrorisme te voorkomen.”

PALESTINIAN AUTHORITY President Mahmoud Abbas speaks during a meeting of the PA leadership, in Ramallah. No president should be in office for so long and certainly without a mandate from the people, says the writer. (credit: FLASH90)

Welke veranderingen heeft het kabinet besloten door te voeren?
Een van de veranderingen is om de installatie van een grote transportband toe te staan om het voor de PA gemakkelijker te maken om goederen uit Jordanië te importeren, meldde Kan News.

Daarnaast steunde het kabinet minister van Defensie Yoav Gallant, die zich uitsprak tegen degenen die zeggen dat ze orders zullen weigeren in het licht van de geplande diplomatieke hervormingen van de regering.

“Oproepen om orders te weigeren schaden Israëls veiligheid ernstig en moeten worden veroordeeld en er moet actie worden ondernomen om Israëls veiligheidsdiensten buiten het politieke gesprek te houden,” zei hij.

Het kabinetsbesluit had meer waarde als beleidsverklaring dan met betrekking tot maatregelen die de regering zou kunnen nemen.

Het was in lijn met uitspraken die Netanyahu in het verleden heeft gedaan over het belang van de PA op de Westelijke Jordaanoever.

Het kabinet hield ook vast aan zijn beleid om de PA financieel te straffen, een zet die heeft geholpen om de levensvatbaarheid van de PA te bedreigen.

In een interview met Channel 14 na de vergadering, legde Ben-Gvir openlijk uit dat hij tegen het maken van gebaren naar de PA had gestemd en dat hij vond dat het kabinetsbesluit een stap te ver was voor een rechtse regering.

“Ik denk dat er geen verschil is tussen de PA en Hamas. Er is geen verschil tussen de PA en degenen die Israël haten. De PA staat achter terreuraanslagen. De PA subsidieert degenen die terreur en terroristen steunen” en zet in haar lesmateriaal aan tot het vermoorden van Joden, zei hij.

“Ik zal mijn hand niet opsteken om de PA te helpen,” zei Ben Gvir.

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
9-7-2023

Auteur:
Lahav Harkov

Beeld:
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends the weekly cabinet meeting at the prime minister’s office in Jerusalem, 25 June 2023. (photo credit: ABIR SULTAN/POOL/VIA REUTERS)

Website:
www.Jpost.com

 

EN / NL/ עב