Een vader en twee tieners ernstig gewond in explosie bij populaire wandelplaats buiten Dolev nederzetting; leger kamt gebied uit op zoek naar daders. 

Een Israëlische vader en zijn twee tieners zijn vrijdagochtend ernstig gewond geraakt in een – naar het schijnt – terroristische bomaanslag bij een natuurlijke bron buiten het centrale Westoever nederzetting Dolev, lieten autoriteiten weten.

De vader en zoon van 19 zijn in ernstige toestand door de IDF per helicopter naar een ziekenhuis in Jeruzalem vervoerd. De dochter van 17, ook ernstig gewond, ontving ter plaatse medische behandeling door burger en leger medisch personeel, zei een woordvoerder van Magen David Adom ambulancedienst.

Het Israel Defense Force beschouwt de ontploffing als een “ernstige terreuraanval”.

Een woordvoerder van het leger vertelde dat een geïmproviseerde ontploffingsmechanisme was gebruikt voor de aanval, maar het werd niet onmiddellijk duidelijk of de bom naar het gezin was gegooid of dat het daar eerder was geplaatst en afging toen het gezin het naderde.

Veiligheidsdiensten waren naar verluid bezig om een auto te traceren die van de plaats delict wegvluchtte. “De IDF zijn het hele gebied aan het uitkammen”, zei een legerwoordvoerder in een verklaring. Daarbij gaan ze uit van het standpunt dat hoe langer het duurt voordat de daders gevonden worden, des te meer tijd moeilijker het wordt om ze te vinden.

Premier Benjamin Netanyahu, die ook dient als minister van defensie, zei dat hij continue op de hoogte wordt gehouden over de zoekactie en zou spoedig met de commandanten van de veiligheidsdiensten om de tafel zitten

“Er wordt op drie manieren gezocht. De eerste is met behulp van inlichtingen van andere inlichtingendiensten, de tweede is een jacht op de daders door middel van wegversperringen en de derde is de reguliere veiligheidsinspanningen om herhaling te voorkomen,” zei IDF woordvoerder Ronen Manelis. Een andere IDF woordvoerder liet weten dat zowel de Israëlische geheime dienst als de nationale politie hierbij betrokken zijn. Ook zijn er extra troepen naar de Westoever gestuurd.

Er werden grote aantallen spoeddiensten naar het gebied geroepen. Eén van de Magen David Adom (Israëlisch Rode Kruis) artsen zei: “Toen we arriveerden op de locatie, bleek het een moeilijke situatie te zijn. […] We zagen drie slachtoffers op de grond liggen: Een 46-jarige man die volledig bij bewustzijn was en leed aan de wonden op zijn bovenlichaam, daarnaast iemand met verwondingen aan zijn ledematen en torso, en een 17-jarig meisje met multi-systeem verwondingen.” De ambulancemedewerker vertelde dat de vader, ondanks zijn verwondingen, degene was geweest die de hulpdiensten had gebeld.

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is de vader nu in redelijke stabiele toestand. De 19-jarige zoon is niet bij bewustzijn en ligt aan de beademing. Hij heeft diverse verwondingen opgelopen waaronder aan zijn maag door de ontploffing.

De inwoners van Dolev is opgedragen de gemeenschap voorlopig niet te verlaten of naar terug te keren. Israëlische militaire autoriteiten hebben de afgelopen weken al gewaarschuwd voor een toename in terroristische activiteiten in Judea en Samaria, en Gaza in aanloop naar de verkiezingen volgende maand.

EN / NL/ עב