Een coronavirusvaccin dat als pil kan worden ingenomen, kan in het tweede kwartaal van 2021 klinische proeven ingaan. Het orale vaccin wordt ontwikkeld door Oravax Medical, een nieuwe joint venture van het Israëlisch-Amerikaanse bedrijf Oramed en het Indiase bedrijf Premas Biotech, berichtte Business Insider.

Tot nu toe worden alle vaccins die in gebruik zijn, via injectie afgeleverd. Een voordeel van een oraal vaccin is dat mensen het thuis kunnen innemen in plaats van het vaccin centraal te laten toedienen door medisch personeel.

In een persbericht zei Oramed dat het vaccin dat wordt ontwikkeld ook gemakkelijker te distribueren zou zijn omdat het in een normale koelkast kan worden vervoerd en bij kamertemperatuur kan worden bewaard.

Nadav Kidron, CEO van Oramed, zei in het persbericht:

Een oraal COVID-19-vaccin zou verschillende belemmeringen voor snelle, brede distributie wegnemen, waardoor mensen het vaccin mogelijk zelf thuis kunnen nemen. Hoewel toedieningsgemak tegenwoordig van cruciaal belang is om de inentingssnelheden te versnellen, kan een oraal vaccin zelfs nog waardevoller worden in het geval dat een COVID-19-vaccin jaarlijks wordt aanbevolen, zoals de standaard griepprik.

Het Oravax-vaccin “richt zich op drie structurele eiwitten van het nieuwe coronavirus, in tegenstelling tot het single spike-eiwit dat wordt gericht via de Moderna- en Pfizer-vaccins”, vertelde Kidron aan The Jerusalem Post.

Dat zou het vaccin resistenter maken tegen COVID-19-varianten, zei hij. Het vaccin is gebaseerd op gist, waardoor het goedkoper zou zijn om te produceren, aldus de krant. Het bedrijf zei dat een proefdierstudie veelbelovend bleek. Het is niet bekend hoe lang klinische proeven op mensen zouden duren.

“Oravax verwacht dat er in het tweede kwartaal van 2021 een klinische studie zal beginnen”, aldus het persbericht. De CDC zegt dat het rotavirus, adenovirus, choleravaccin en orale tyfusvaccins de enige vaccins zijn die oraal worden toegediend in de Verenigde Staten.


Bronvermelding:
Datum:        25-05-2021
Website:      brabosh.com


 

 

 

EN / NL/ עב