Na tientallen jaren van genereuze hulp van de VS aan Israël, zowel financieel als anderszins, heeft Israël de laatste tijd een paar mogelijkheden gehad om iets terug te doen, door voedsel uit te delen aan de behoeftigen in de Verenigde Staten.

Het consulaat-generaal van Israël in San Francisco heeft samen met vrijwilligers van de Israëlische humanitaire hulporganisatie ‘Isra-aid’ enkele dagen geleden maaltijden uitgedeeld aan honderden behoeftige gezinnen in San Francisco. Dit maakte deel uit van de inspanningen van de San Francisco Food Bank, die dagelijks voedsel uitdeelt aan de armen in de Bay Area. Er stond een lange rij auto’s te wachten bij de voedselbank. Dit zijn gezinnen waarvan de financiële toestand door Covid 19 zodanig is verslechterd dat ze niet meer genoeg te eten hebben.

‘Dit is de Israëlische geest op zijn best. Dit vrijwilligerswerk, het uitdelen van voedsel, geeft je een enorm gevoel van voldoening,’ zei Matan Zamir, Israëls plaats­ver­vangend consul-generaal in San Francisco.

Dit is niet de eerste keer dat de Staat Israël in actie komt om hulp te verstrekken aan de behoeftigen in de Verenigde Staten tijdens de Corona-crisis. In een opmerkelijk geval van humanitair partnerschap, stelde het ambassade­personeel van Israël en de Verenigde Arabische Emiraten ‘winterkits’ en ‘kits om de corona­plaag te bestrijden’ samen, die aan meer dan honderd daklozen in de stad Washington werden uitgedeeld. Dit was de eerste samenwerking in zijn soort tussen de diplomatieke missies van Israël en de Emiraten in de geest van de nieuwe ‘Abraham-akkoorden’.

Tami Ben-Chaim, vertegenwoordiger voor publieke diplomatie op de Israëlische ambassade in Washington, zei: ‘Ik zie een grote symboliek in het feit dat de samen­werking van de Israëlische delegatie en de Verenigde Arabische Emiraten in de Verenigde Staten dient om de behoeftigen te helpen. Het is een boodschap van weder­zijdse hulp en ‘Tikkoen Olam’ [herstel en reparatie van de wereld]. Het laat zien dat de vruchten van de vrede invloed zullen hebben op de burgers van Israël en de Emiraten en vele andere mensen in de wereld.’

Ook in Brazilië
Het consulaat-generaal van Israël in San Paulo, Brazilië heeft ook voedsel uitgedeeld aan de behoeftigen in de arme gebieden van de stad in het kader van het project ‘From Israel with Love’. Een food truck verdeelde Israëlisch fastfood op twee plaatsen in het centrum van San Paulo: in het Mohino gebied en het Container Theater gebied, plaatsen die bekend staan om de criminaliteit – voornamelijk drugs­handel (waaronder ‘Crack Square’). Daar wonen veel daklozen en armen die zwaar getroffen zijn door de corona-epidemie. Als onderdeel van de activiteiten heeft het consulaat 1000 maaltijden ‘Arais’ uitgedeeld. Arais is de officiële naam voor het Libanese gerecht, dat ze ook wel ‘Israëlische pita met vlees’ noemden.

Voor deze activiteit heeft de Israëlische chef-kok Nir Baruch de maaltijden in de food truck bereid en samen met de consul-generaal in San Paulo, Alon Lavie en zijn plaatsvervanger, het voedsel aan de lokale bevolking uitgedeeld.

Het evenement werd gehouden in samenwerking met de gemeente­secretaris voor humanitaire zaken en met burger­organisaties en lokale gemeen­schaps­leiders. Als deel van de samenwerking hielpen zij bij het aanwerven van arbeiders en vrijwilligers en wezen zij een politie­macht toe om te helpen. Dit maakte het mogelijk om het voedsel in de loop van de dag op een ordelijke manier te verdelen onder de armen. Vijfhonderd arme mensen kwamen naar elke distributieplek.

Enkele dagen eerder schonk het consulaat manden met voedsel aan twee gemeen­schappen in het gebied – Helio Polis en Villa Prodenta. Consul-generaal Alon Lavi deelde de manden uit aan de behoeftigen, samen met de leiders van de lokale gemeenschappen.


Bron: IsraeltoDay.nl


 

EN / NL/ עב