Israël heeft in het geheim Afghaanse vluchtelingen geëvacueerd via Albanië, waaronder rechters, journalisten, wetshandhavers, wetenschappers en meer.

De humanitaire hulporganisatie IsraAID coördineerde eerder deze maand de evacuatie van 125 kwetsbare Afghanen via Albanië, zei de NGO woensdag.
Tot de groep evacués behoorden rechters, professionele wielrenners, journalisten, tv-presentatoren, mensenrechtenactivisten, familieleden van Afghaanse diplomaten, kunstenaars, wetshandhavers en wetenschappers.
Ze kwamen in Albanië aan nadat ze uit Afghanistan waren geëvacueerd, nadat de VS het land in augustus hadden verlaten en de Taliban Kabul hadden ingenomen.
In september nam IsraAID deel aan de evacuatie van 42 Afghaanse vrouwen en meisjes naar de Verenigde Arabische Emiraten.
De vluchtelingen zullen naar verwachting op lange termijn worden hervestigd in landen als Canada, Frankrijk en Zwitserland, zei IsraAID.
In de tussentijd heeft IsraAID gewerkt om in de eerste levensbehoeften te voorzien van de 125 vluchtelingen in Albanië, evenals meer dan 1.000 die al in het land zijn.
Yotam Polizer, CEO van IsraAID, zei dat “na een intens en moeilijk proces in de afgelopen weken, waarbij de situatie voortdurend verandert en er bijna dagelijks nieuwe plannen worden gebouwd, we verheugd zijn te kunnen zeggen dat onze belangrijkste focus op dit moment is om ervoor te zorgen dat de evacués alles hebben wat ze nodig hebben, terwijl ze beginnen met het opbouwen van levens voor zichzelf.”
De organisatie is van plan om de 167 Afghanen die ze heeft geholpen ook op de lange termijn te ondersteunen.
IsraAID werkte samen met journalist Danna Harman, die zei dat “het lichtpuntje in het verhaal van de laatste crisis in Afghanistan… [is] hoeveel gewone mensen, Afghanen en degenen die om Afghanistan geven, samenkwamen om te reageren op oproepen om hulp.
“Het betaamt ons allemaal om te luisteren naar en respect te hebben voor iemands roep om hulp, en bovendien, als we onze handen kunnen uitstrekken om te helpen,” verklaarde Harman.
Filantroop Sylvan Adams zei dat de extractie-operatie, waarbij hij betrokken was, “eenvoudigweg de oude Joodse culturele imperatief van tikkun olam beoefende”, wat betekent dat we onze wereld verbeteren.
Adams, die in 2018 de Giro d’Italia-wielerwedstrijd naar Israël bracht, zei dat hij “verheugd is dat hij heeft geholpen het lot van onze groep Afghaanse vrouwelijke wielrenners te veranderen en hen een kans te bieden op een normaal, productief en gelukkig leven. ”
—————-

Bronvermelding:
Datum:        14-10-2021
Auteur:        
Beeld:         ETHAN SCHWARTZ (ISRAAID)
Website:      https://www.jpost.com/

—————-

EN / NL/ עב