Er wordt verwacht dat er in het hele land honderden nieuwe alertheidssquadrons zullen worden opgericht, waarbij de bewoners zullen trainen en patrouilleren om hun lokale gemeenschappen te beschermen

Inwoners van veel Israëlische steden hebben besloten zich vrijwillig aan te melden voor lokale waarschuwingsteams die in hun gemeenschappen aanwezig zijn om hun huizen en buren te beschermen. Als gevolg hiervan zijn veel burgers in het hele land gerekruteerd voor het IDF Thuisfront Commando, hebben vuurwapens ontvangen en zijn begonnen met training en patrouilles.

Alertheidssquadrons, die aanvankelijk alleen waren opgericht in steden gelegen aan of in de buurt van de grenzen van Israël, zijn onlangs uitgebreid naar andere steden in het hele land, waarbij de komende weken pogingen worden ondernomen om 347 nieuwe squadrons op te richten.

Sinds vorige week zijn er alertheidssquadrons opgericht in steden als Ramla, Nof Hagalil, Elad, Acre, Nahariya, Karmiel, Ma’alot Tarshiha, Ashkelon, Eilat, Rosh HaAyin, Harish, Dimona, Kiryat Gat, Shoham en Modi’in, en de verwachting is dat er in het hele land nog meer zullen worden opgericht.

In Ganei Tikva, gelegen in centraal Israël, meldden ruim 140 inwoners zich vrijwillig aan voor nieuwe waarschuwingsteams die in de stad werden opgericht na de moorddadige aanval van Hamas op het land.

De alertheidssquadron, dat fungeert als een speciale troepenmacht onder het bevel van het IDF Thuisfront Commando, begon zijn operatie als versterking voor de veiligheidstroepen, terwijl ze ook samenwerkt met de politie. De gewapende vrijwilligers patrouilleren in het gebied en dragen bij aan de persoonlijke veiligheid van de bewoners, terwijl ze samenwerken met een gemeentelijk veiligheidscentrum dat meldingen over incidenten uit de lokale gemeenschap ontvangt.

Advocaat Omer Shalomovich, die doorgaans bij een groot advocatenkantoor werkt, besloot zich ook als vrijwilliger aan te melden en bracht de kennis met zich mee die hij decennialang als divisiecommandant bij de IDF had opgedaan. ‘Ik werd op 51-jarige leeftijd ontslagen met de rang van luitenant-kolonel’, zei hij. ‘En nu heb ik besloten om samen met anderen uit mijn gemeenschap vrijwilligerswerk te doen.’

Yaniv Angel, 54, die tientallen jaren als politieagent heeft gediend en momenteel de loco-burgemeester van Ganei Tikva is, werd gerekruteerd om het alertheidssquadron te leiden. ‘Je vergeet niet wat er in je DNA zit’, zei hij.
“We zijn hier en zijn voorbereid op eventuele incidenten die zich kunnen voordoen. Mijn dochter dient bij de IDF in het zuiden van Israël, en ze kon het niet geloven toen mijn vrouw een foto van mij stuurde in de familiegroepchat, gekleed in een militair uniform en met een wapen”, voegde hij eraan toe.

Angel’s buurman en teamlid, advocaat Eli Shimon, werd dinsdag gerekruteerd voor het waarschuwingsteam. “Iedereen die zich bij de ploeg heeft aangesloten, heeft eerdere gevechtservaring van het leger”, zei hij. “Toen het IDF Thuisfront Commando de oprichting van de ploeg had goedgekeurd, werd ieder van ons opgeroepen om uitgerust te worden met een wapen. We zijn hier in het belang van onze gemeenschap.”

Ganei Tikva is niet de enige stad waar onlangs een alertheidssquadron is opgericht, aangezien de ploeg van Modi’in zondag ook begon met trainen. “Mijn belangrijkste missie als burgemeester is om voor mijn inwoners te zorgen. De gemeenten waren de eersten die actie ondernamen toen de oorlog begon, en we zullen het land blijven steunen waar nodig”, aldus Chaim Bibas, de burgemeester van Modi’in.

Chaim Bibas; foto: Dana Kopel

Bibas voegde hieraan toe: “Het is belangrijk dat het IDF Thuisfront functioneert om het leger in staat te stellen zijn missie uit te voeren. De alertheidssquadrons bieden een aanzienlijke kracht bij het helpen van de veiligheidstroepen in de stad, terwijl ze ervoor zorgen dat de inwoners van onze gemeenschap zich veilig voelen. ”

De missies van het waarschuwingsteam van Modi’in omvatten het lokaliseren en redden van gevangen burgers, het verlenen van eerste hulp, het identificeren en neutraliseren van bedreigingen, het signaleren en weghouden van burgers bij incidenten, het blussen van kleine branden, het begeleiden van burgers, het assisteren van hulpdiensten en het verzamelen van informatie.

 

Bron: Ynet
Auteur: Yuval Haninovich
Datum 19 oktober 2023
Afbeelding: Ynet

EN / NL/ עב