Een Israëlische burger is op 10 mei j.l. schuldig bevonden aan het leiden van een smokkelring tussen Israël en Gaza die duizenden tonnen beton, leidingen, metalen en elektronische apparatuur rechtstreeks van Israël naar de terreurorganisatie Hamas in de Gazastrook heeft overgebracht.

Michael Peretz, een inwoner van het landbouwdorp Mivtahim in de regio Eshkol dat aan de Strip grenst, werd door de rechtbank van Be’ersheva veroordeeld voor een reeks misdaden waarvan rechters zeiden, dat ze “de veiligheid van de staat hebben geschaad”.

Peretz werd o.a. schuldig bevonden aan het contacteren van een buitenlandse agent, waardoor de overdracht van illegale goederen aan terreurgroepen, het witwassen van gelden, en belastingfraude ten bedrage van miljoenen dollars werden vergemakkelijkt. Hij werd echter vrijgesproken van de ernstigste aanklacht: ‘een terreurgroep helpen in hun oorlog tegen Israël’.

Volgens de aantijgingen die door de Shin Bet-veiligheidsdienst na zijn arrestatie in 2015 zijn vrijgegeven, richtte Peretz samen met twee andere Israëli’s een dekmantelbedrijf op om de overdracht van illegale goederen naar een tussenpersoon van Hamas bij de grensovergang Kerem Shalom te verhullen, die ze vervolgens rechtstreeks aan de terreurgroep afleverden.

Over de goederen die naar verluidt tussen 2013 en 2015 door de mannen aan Hamas waren geleverd, zeiden de aanklagers dat de pijpen bestemd waren voor de productie van raketten, terwijl het beton de terreurgroep in staat stelde de terreurtunnels op Israëlisch grondgebied die tijdens de Gaza-oorlog van 2014 waren vernietigd te herbouwen .

Behalve bouwmaterialen heeft de bende onder leiding van Peretz naar verluidt ook miljoenen shekels aan elektronische apparaten, generatoren, volgapparatuur, motoren en communicatiekabels naar Gaza gesmokkeld.

Rechters oordeelden, dat Peretz er weet van had dat de materialen die hij naar Gaza had overgebracht bestemd waren voor Hamas, maar dat hij daarmee doorging vanwege de hoge winsten die hij ermee verdiende.

De grensovergang Kerem Shalom is één van de drie grensovergangen van Israël naar de kuststrook, met name bedoeld voor de overdracht van humanitaire hulp en medische apparatuur, en de doorgang van patiënten van Gaza naar Israëlische ziekenhuizen vergemakkelijkt.

In de loop van het conflict met Israël in 2014 gebruikte Hamas een uitgebreid tunnelsysteem onder de Israëlische grens door om aanvallen uit te voeren op IDF-soldaten die buiten de Strip waren gestationeerd.

Israël staat kleine hoeveelheden bouwmaterialen voor de Gazastrook toe en zegt dat grote hoeveelheden beton en leidingen eenmaal in handen van Hamas naar militaire projecten zouden worden geleid.

 

_____________________________________
Bronvermelding
Auteur: Times of Israel staf
Datum: 11 mei 2020
website: www.timesofisrael.com
Afbeelding: Flash90
_____________________________________

EN / NL/ עב