Met 11 mensen gedood bij terreuraanslagen in Israël in één week, verklaarde premier Naftali Bennett dat Israël wordt geconfronteerd met “een golf van moorddadig Arabisch terrorisme”.

“Na een periode van rust is er een gewelddadige uitbarsting van degenen die ons willen vernietigen, degenen die ons tegen elke prijs willen kwetsen, wiens haat tegen de Joden, tegen de staat Israël hen tot waanzin drijft”, zei Bennett in een verklaring. uitspraak. “Ze zijn bereid om te sterven – zodat we niet in vrede zullen leven.

De politie zal worden ondersteund door 1.000 soldaten, zei minister van Defensie Benny Gantz woensdag terwijl de Knesset zich voorbereidt om vanavond bijeen te komen voor een spoedvergadering – een paar dagen voordat de islamitische vastenmaand Ramadan dit weekend begint, een tijd die traditioneel bekend is voor verhoogde spanningen.

Bennett vergeleek het toenemende geweld met de aanloop naar de ramadan vorig jaar – gebeurtenissen die ertoe leidden dat Hamas raketten op Israël afvuurde en in mei uitmondde in de 11-daagse oorlog tussen terroristische organisaties in Gaza en Israël.

Hoewel aanvallen in het verleden meestal zijn uitgevoerd door Palestijnen die op de Westelijke Jordaanoever wonen, beschreef Bennett een “complexe uitdaging” voor veiligheidstroepen, aangezien de laatste bedreigingen zijn gepleegd door “eenzame individuen, soms zonder organisatorische banden”.

“We gaan een uitdagende periode tegemoet. We hebben ervaring in het omgaan met terrorisme, vanaf het allereerste begin van het zionisme”, zei hij. “Ze hebben ons toen niet gebroken en ze zullen ons nu ook niet breken.”

Het hernieuwde geweld volgt op een maand van willekeurige maar niet-dodelijke aanslagen, voornamelijk in Jeruzalem. Maar deze aanvallen namen een dodelijke wending in Beersheva op 22 maart toen vier mensen werden gedood door een Israëlische Arabier die zowel enkele slachtoffers neerstak als een andere met zijn auto overreed.

De tweede aanval vond plaats op zondag in Hadera toen twee terroristen de straat op gingen en mitrailleurvuur ​​op voorbijgangers sproeiden. Bij die aanval kwamen twee 19-jarige grenspolitieagenten om het leven. De daders waren ook beide Israëlische Arabieren en waren, net als bij de vorige aanval, ook ISIS-aanhangers.

De dodelijkste aanval van de week vond gisteravond plaats toen een Palestijn uit Jenin vijf mensen doodschoot. De terrorist, een Fatah-lid van de Westelijke Jordaanoever, gebruikte een M-16, in een druk gebied van Bnei Brak, waar ouders met hun kinderen liepen en supermarkten nog open waren.

Naast drie Israëlische mannen – onder wie een Arabisch-christelijke politieagent – ​​kwamen ook twee buitenlandse arbeiders uit Oekraïne om het leven.

Palestijnen deelden snoepjes uit ter viering van de aanval, terwijl sociale media-accounts de moord prezen en een hashtag inhuldigden, “Operatie Bnei Brak”, waar video’s van de aanval werden geüpload en de terrorist werd geprezen als “dapper” en “heldhaftig”.


Bronvermelding:
Datum:        30-03-2022
Auteur:         Nicole Jansezian
Beeld:          Israëlische politiepatrouille op de Mahane Yehuda-markt in het centrum van Jeruzalem, 30 maart 2022. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב