Politici betogen of Israël meer verplicht is om het Joodse karakter van de natie te behouden of om een ​​vluchteling te accepteren die asiel zoekt?

Met zo’n 2,7 miljoen Oekraïners die hun land zijn ontvlucht sinds de Russische invasie van hun land op 24 februari, heeft de Joodse staat zijn deuren geopend voor vluchtelingen, maar er woedt een debat onder Israëlische functionarissen over de eventuele grenzen die ze moeten stellen.

De kern van het debat is of Israël het joodse karakter van de natie moet verdedigen door het aantal niet-joden dat het accepteert te beperken, of dat het een groter aantal niet-joodse asielzoekers moet accepteren die nu dakloos zijn.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zei zondag dat Israël de “morele plicht” heeft om meer niet-joodse vluchtelingen op te nemen dan oorspronkelijk werd beweerd.

“We zullen onze poorten en ons hart niet sluiten voor degenen die alles hebben verloren”, zei Lapid tijdens zijn bezoek aan Roemenië, waar hij getuige was van de humanitaire tragedie die zich ontvouwde bij de grensovergang Siret. 

“In Israël zijn er 9 miljoen inwoners en onze Joodse identiteit zal niet worden geschaad door een paar duizend vluchtelingen”, voegde Lapid eraan toe. 

De Israëlische autoriteiten bereiden zich voor om tot 50.000 vluchtelingen uit Oekraïne op te nemen, waaronder nieuwe immigranten naar Israël. Dit zou de grootste golf van immigranten naar Israël zijn sinds het einde van de Koude Oorlog en de massale immigratiegolf in de Sovjet-Unie in het begin van de jaren negentig. 

Aanvankelijk stelde Israël een maximum van 5.000 personen in voor vluchtelingen die niet in aanmerking komen voor het Israëlische staatsburgerschap. De limiet werd verhoogd tot 25.000 en zondag kondigde minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked aan dat vluchtelingen die familieleden in Israël hebben, worden vrijgesteld van dat quotum en tijdelijk in Israël kunnen blijven.

Leiders zijn diep verdeeld over deze aantallen. Lapid – wiens vader een Holocaust-overlevende was en werd gered door de beroemde Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg in de Hongaarse hoofdstad Boedapest – is een van de belangrijkste pleitbezorgers van Israëlische vrijgevigheid jegens niet-joodse vluchtelingen. 

De minister van Buitenlandse Zaken heeft ook scherpe kritiek geuit op de behandeling van vluchtelingen die aankomen op de Israëlische luchthaven Ben-Gurion – van wie sommigen daar zonder voedsel en water zijn gestrand in afwachting van bureaucratische procedures. 

“Wat onvergeeflijk en onaanvaardbaar is, zijn de fouten die zijn gemaakt in de omgang met vluchtelingen die al in Israël zijn aangekomen. De scènes van een oude vrouw en haar dochter die op de vloer slapen op de luchthaven Ben-Gurion mogen niet worden herhaald”, zei Lapid. 

Daarentegen heeft Shaked aangedrongen op een limiet.

“Er is geen land dat zijn poorten kan openen voor iedereen die wil, zonder enige beperking, zeker niet een land zo klein als Israël”, vertelde Shaked aan de Israëlische Kan-zender.

“Het zal niet gebeuren op mijn wacht,” zei ze

De Israëlische Wet op de Terugkeer kent het Israëlische staatsburgerschap toe aan elke persoon die ten minste één Joodse grootouder heeft. Terwijl meer dan 40.000 Oekraïners beweren joods te zijn, komen volgens veelgebruikte cijfers 200.000 in aanmerking voor burgerschap onder de Wet op de Terugkeer.

Yevgen Korniychuk, de Oekraïense ambassadeur in Israël, bekritiseerde de nieuwste regels van Israël.

“Het nieuwe beleid van het ministerie van Binnenlandse Zaken is in strijd met overeenkomsten tussen Oekraïne en Israël met betrekking tot visumvrijstellingen voor Oekraïense burgers”, verklaarde Korniychuk. 

Na aanvankelijke diplomatieke terugslag, besloot de Oekraïense ambassade om formeel een verzoekschrift in te dienen bij het Hooggerechtshof in Jeruzalem tegen Israëls pet op Oekraïense vluchtelingen die de Russische invasie ontvluchten. Het verzoekschrift is ingediend in samenwerking met het Israëlische advocatenkantoor Varsha. 

“Aangezien alle diplomatieke opties zijn uitgeput, heeft de ambassade geen andere keuze dan het advocatenkantoor van Varsha te vragen een verzoekschrift in te dienen bij het Hooggerechtshof tegen het nieuwe beleid om de rechten van Oekraïense vluchtelingen te beschermen”, zei Korniychuk.

Tomer Varsha, een Israëlische advocaat die de Oekraïense ambassade bijstaat met de petitie, vertelde het Israëlische Channel 12 dat Shaked niet de bevoegdheid had om de toegang tot Oekraïense vluchtelingen te beperken. 

“We ontdekten dat het niet alleen gaat om een ​​schending van een internationale overeenkomst, maar ook dat Shaked niet bevoegd was om een ​​dergelijk besluit te nemen – het had een regeringsbesluit moeten zijn, of in ieder geval genomen na overleg met de binnenlandse commissie van de Knesset”, zei Varsha. zei. “We zijn er zeker van dat het Hooggerechtshof dit zal oplossen.”

Naar aanleiding van de kritiek hebben de Israëlische autoriteiten naar verluidt zondag besloten hun immigratiebeleid te versoepelen door elke Oekraïner te accepteren die een familielid in Israël heeft. Shaked maakte echter duidelijk dat Oekraïners die niet in aanmerking komen voor het Israëlische staatsburgerschap slechts “een maand of twee om te rusten” in Israël mogen blijven en dat ze gevraagd zouden worden een document te ondertekenen waarin wordt verklaard dat hun verblijf in de Joodse staat zou zijn tijdelijk. 

“Ondanks al degenen die mij aanvallen, vergeet ik niet dat we in de eerste plaats het nationale huis van het Joodse volk zijn, en we zullen de meeste van onze inspanningen steken in degenen die in aanmerking komen [om te immigreren] onder de Wet van Terugkeer, ‘ zei Shaked. 

Aangezien de meeste niet-joodse Oekraïense vluchtelingen geen familie hebben in Israël, is het onduidelijk of het herziene beleid van Jeruzalem iets ter plaatse zal veranderen. 

Premier Naftali Bennett probeerde zondag de controverse de kop in te drukken, maar gaf aan dat niet-joodse vluchtelingen geen langdurig verblijf zullen krijgen. 

“Veel Joden willen vanuit de oorlogsgebieden naar ons toe komen en het volk van Israël zal hen omarmen”, zei Bennett. “Tegelijkertijd accepteert Israël Oekraïners die de gevarenzone ontvluchten en familieleden in het land hebben. We zullen ze zo lang mogelijk hier laten blijven, totdat alles is gekalmeerd.”


Bronvermelding:
Datum:        14-03-2022
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          Nati Shohat/Flash90
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב