De humanitaire hulpexperts van de Israëlische non-profit IsraAID zijn gewend aan rampen, maar zelfs zij geven toe dat wat er in Oekraïne gebeurt uitzonderlijk is.

“De crisis in Oekraïne is een recordbreker in termen van omvang”, zegt Michal Bar, directeur van noodprogrammering en operaties bij IsraAID tegen ISRAEL21C.

“We zien het hoogste aantal vluchtelingen sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit is ongekend”, voegt ze eraan toe.

Rusland viel Oekraïne op 24 februari binnen. In de zes maanden daarna zijn ongeveer 5.000 Oekraïense burgers gedood en 12,5 miljoen ontheemd – ongeveer 6,3 miljoen in eigen land en 6,2 miljoen buiten Oekraïne.

De oorlog woedt voort en blijft Oekraïne en zijn 44 miljoen burgers verwoesten en de voedsel-, energie- en financiële markten van de wereld ernstig verstoren .

Vanaf het begin haastten Israëlische hulporganisaties zich om te reageren, maar zoals Yotam Polizer , de CEO van IsraAID , erkent, nemen de Oekraïense behoeften dringend toe, zelfs nu de aandacht van de wereld voor hun benarde situatie vervaagt.

IsraAID schat dat 16 miljoen Oekraïners nu dringend humanitaire hulp nodig hebben en heeft een vijfjarenplan aangekondigd om meerdere programma’s daar voort te zetten en uit te breiden.

Het is niet de enige Israëlische hulporganisatie die nog ter plaatse helpt. NATAN Worldwide Disaster Relief , SmartAID , United Hatzalah en Dream Doctors zijn onder andere.

Lees meer


Bronvermelding:
Datum:        04-09-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב