De voorbereidingen voor evenementen rond Nieuw­jaar zijn in Europa in volle gang en Israëlische bloemen­kwekers verzenden 10 miljoen bloemen en sier­takken naar het continent op speciale vracht­vluchten naar de bloemen­veilingen in Europa en in de Scandi­navische landen.

Dit jaar worden 10 miljoen items verzonden, wat een terugval van 20% is vergeleken met de 14 miljoen bloemen en siertakken die vorig jaar werden verzonden, wat hoofdzakelijk te wijten is aan de crisis door het Coronavirus.

Ma’ayan Kitron, directeur van de bloemendivisie van de Central- and Northern-Arava Research and Development, zegt dat in Europa, zelfs tijdens de Covid-19 lockdowns, mensen tenminste één keer per week een boeket bloemen voor in huis kochten.

Hoewel Israël een droog land in het Midden-Oosten is, heeft het land een verrassend robuuste bloemen­industrie,
die zelfs naar ‘groenere’landen in Europa exporteert. (Foto: Mendy Hechtman/Flash90)

Bij de producten die in de aanloop naar Kerst op de markt werden gebracht is de witte Chamelaucium, ook bekend als wasbloem, van oorsprong een Australische plant, de belangrijkste bloem, hij is goed voor 30% van alle bloemen­export van Israël naar Europa. De bloem is gemakkelijk te kweken, vereist minder handwerk voor het plukken en is erg in trek in Europa. Zijn bloemen zijn klein, wit en rose en lijken te zijn gemaakt van was, vandaar hun naam.

Tegen nieuwjaar 2021 zullen de Israëlische kwekers andere bloemen exporteren, zoals de Ornithogalum dubium, bekend als de Zonnester of de Ster van Bethlehem, die geen water nodig heeft, de lisianthus met een veelheid aan kleuren, en zonnebloemen waarnaar een grote vraag is in Europa.

Israëlische zonnebloemen zijn erg populair in Europa. (Foto: Mendy Hechtman/Flash90)

Landbouwkundige onderzoekers in Israël zijn erin geslaagd om siertakken te ontwikkelen met een zeer lange houdbaarheid die, vergeleken met de concur­renten, goed verhandeld worden op bloemen­veilingen en markten.

De export van de bloemen voor de feestdagen begint twee weken voor de feestdag en de meeste ervan zullen op speciale vrachtvluchten tot 48 uur voor de feestdag en tot Kerstavond worden ingevlogen.

Israël produceert ongeveer een miljard plukbloemen en siertakken per jaar, waarvan de helft bestemd is voor de export en de helft voor de plaatselijke markt. De industrie heeft een omzet van 100 miljoen euro per jaar.

Ongeveer 65% van de geëxporteerde bloemen gaan naar de bloemen­veilingen in Europa, voornamelijk naar België, Nederland en Duitsland. De rest wordt door de kwekers zelf verhandeld, voornamelijk in Engeland en de Scandinavische landen, Frankrijk, Duitsland en tegenwoordig ook in Japan en China.

In totaal zijn er ongeveer 250 bloementelers in het land en de bedrijfstak wordt als stabiel beschouwd. Pas aan het einde van 2021 zullen de exporteurs in staat zijn om de omvang te bepalen van de schade die het coronavirus heeft veroorzaakt bij de bloemenindustrie.


Bronvermelding:
Datum:        15-12-2020
Auteur:        Redactie Israel Today
Beeld:          TPS
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב