Achtentwintig Olim (nieuwe immigranten) zullen hun allereerste Rosh HaShana in Israël als nieuwe staatsburgers vieren na de landing op de luchthaven Ben Gurion in de afgelopen 24 uur.

De Olim maakten deel uit van een Nefesh B’Nefesh Group Aliyah-vlucht die aankwam vanuit New York, evenals een aantal Olim die landden vanuit Toronto, gecoördineerd in samenwerking met het Ministerie van Aliyah en Integratie, The Jewish Agency for Israel, Keren Kayemeth, Le’Israel en JNF-USA. Deze Olim – de laatste groep die werd verwelkomd in dit Joodse Nieuwjaar – sluiten een opmerkelijk jaar af voor Aliyah. Alleen al deze zomer had de organisatie record-brekende belangstelling om naar Israël te verhuizen met een toename van 150% in Aliyah-aanvragen.

De nieuwe Olim, waaronder vier complete families, hebben een grote verscheidenheid aan achtergronden en elk zal aan hun eigen unieke reis in Israël beginnen. Ze variëren in de leeftijden van 7 tot 94 jaar en zullen gaan wonen in de bruisende steden Tel Aviv en Herzliya of de rustigere kibboets Nir Eliyahu. Afkomstig uit New York, Florida, New Jersey, Illinois, Maryland, Pennsylvania, Massachusetts, Californië en Washington, DC, staan ​​deze immigranten te popelen om een ​​nieuw hoofdstuk van hun leven in Israël te beginnen.

“In deze tijden van wereldwijde onzekerheid blijven we verbaasd en onder de indruk van de veerkracht van de Olim, die ondanks alle uitdagingen van Covid Aliyah blijven maken”, aldus Rabbi Yehoshua Fass, medeoprichter en uitvoerend directeur van Nefesh B’Nefesh. “Hun verlangen om naar huis terug te keren en hun dromen waar te maken, onderstrepen de diepgewortelde verbinding tussen het Joodse volk en ons eeuwige vaderland. Nefesh B’Nefesh zal, samen met onze partners, holistische steun blijven bieden aan al onze Olim, terwijl we bidden voor een gezond en zinvol jaar dat voor ons ligt. ”

“Ik ben blij dat het luchtruim voor Aliyah open is gebleven en dat Olim gedurende deze uitdagende tijden op schema blijft aankomen. Ondanks de lockdowns en corona-gerelateerde beperkingen, gaan we met trots door met ons heilige werk van Aliyah, ”zei minister van Aliyah en Integratie, Penina Tamano-Shata. “Ik feliciteer de nieuwe Olim van vandaag uit de Verenigde Staten die zich zal voegen bij de meer dan 13.500 Olim die in 2020 in Israël zijn aangekomen, om het begin van het Joodse Nieuwjaar in het land van hun voorvaderen te vieren. Het Ministerie van Aliyah en Integratie, onder mijn leiding, is voorbereid en klaar om alle toekomstige Olim te verwelkomen die aankomen tijdens en na de lockdown-periode. Deze Olim zullen nooit alleen zijn, aangezien we ons uiterste best zullen doen om in al hun behoeften te voorzien. ”

Vanaf hun aankomst hier zullen de nieuwe Olim zich eerst moeten houden aan de strikte quarantainevereiste van 14 dagen die door de Israëlische regering is opgelegd aan iedereen die vanuit de Verenigde Staten reist. Ondanks het feit dat Asher Daniels, een 29-jarige inwoner van Stamford, CT, het Joodse nieuwe jaar geïsoleerd moet vieren, is hij verheugd om thuis te zijn en zei: “Vanwege quarantainevereisten zal ik dit jaar solo zijn voor Rosh Hashanah, een primeur,” zei Daniels. “Gezien de omstandigheden ben ik gewoon blij dat ik het land kan binnenkomen en door kan gaan met het vestigen van mijn nieuwe leven in het Joodse thuisland. Zoals een rabbijn me enige tijd geleden in dit proces herinnerde, Aliyah is meer dan een fysieke verplaatsing van de ene locatie naar de andere, het vertegenwoordigt een spirituele opgang. Ik neem aan dat er geen betere tijd is voor een nieuw begin dan het nieuwe jaar.”

________________________________________________________
Bron: Arutz Sheva | Israel National News, 17 september 2020
Afbeelding: Yoni Kempinski

EN / NL/ עב