Onder degenen die aankomen zijn onder meer studenten uit voormalige Sovjetrepublieken en leden van Bnei Menashe ‘verloren stam’ uit India.

Israël vierde zijn jaarlijkse Aliyah-dag met een week van inkomende vluchten gevuld met honderden nieuwe Joodse immigranten, olim in het Hebreeuws, uit de voormalige Sovjetrepublieken, Wit-Rusland en Noordoost-India. 

Na lagere alijah-aantallen als gevolg van de pandemie, hebben de Israëlische regering en het Joods Agentschap voor Israël (JAFI) dit jaar een hele “Alijah-week” gepland in plaats van slechts één dag te markeren voor de onlangs vastgestelde viering.

Het woord alijah, een Hebreeuws woord dat letterlijk ‘opstijgen of stijgen’ betekent, werd in de jaren vijftig de officiële term voor immigratie naar Israël.

Verschillende organisaties waren vorige week actief betrokken bij de inspanningen om nieuwe immigranten te verwelkomen, waaronder de International Christian Embassy Jerusalem (ICEJ), die alijah-vluchten sponsorde voor in totaal 105 SELA-studenten uit Russisch sprekende landen die eerder dan hun ouders arriveerden.

Het SELA-beroepsprogramma, gesponsord door het Israëlische Ministerie van Aliyah en Integratie, stelt Joodse jongeren na de middelbare school in staat deel te nemen aan een speciaal pre-aliyah-programma en vervolgens naar Israël te verhuizen om Hebreeuws te leren en naar de universiteit te gaan terwijl ze wachten op de rest van hun familie om later te emigreren.

Ondanks de beperkingen en uitdagingen van de coronaviruspandemie, heeft de ICEJ vanaf januari 2021 alijah-vluchten gesponsord voor 1.468 Joodse immigranten uit meer dan een dozijn landen.

“Namens miljoenen christenen wereldwijd, vieren we samen met Israël Aliyah-dag, die de wonderbaarlijke moderne terugkeer van het Joodse volk naar hun oude thuisland markeert”, zei ICEJ-president Jürgen Bühler.

ICEJ sponsorde ook 50 vluchten voor leden van een groep van 235 immigranten die arriveerden uit India, bekend als Bnei Menashe, vermoedelijk een van de verloren stammen van Israël. Dit volgde op maanden van voorbereiding onder leiding van het Ministerie van Aliyah en Integratie, gefaciliteerd met de non-profitorganisatie Shavei Israel, en in samenwerking met JAFI.

“De 235 nieuwe olim die vanmorgen zijn geland, voegen zich bij de meer dan 4.000 Bnei Menashe die al in Israël wonen en met succes zijn geïntegreerd in de Israëlische samenleving, en ik wil ieder van hen feliciteren met het feit dat ze eindelijk naar huis zijn teruggekeerd, naar de Land van Israël”, zei Michael Freund, oprichter en voorzitter van Shavei Israel in Jeruzalem.

De Bnei Menashe-gemeenschap, of zonen van Manasse, afkomstig uit Manipur in het noordoosten van India, beweren af ​​te stammen van een van de tien verloren stammen van Israël, die meer dan 27 eeuwen geleden door het Assyrische rijk in ballingschap werden gestuurd. Tijdens hun ballingschap behielden de Bnei Menashe joodse tradities zoals het houden van de sabbat, het koosjer houden, het vieren van de joodse feesten en het volgen van de wetten van gezinszuiverheid.

Shavei Israel heeft meer dan 4.000 Bnei Menashe-gemeenschapsleden geholpen en is van plan om nog zo’n 6.500 mensen te helpen die momenteel wachten om terug te keren naar het Joodse thuisland.

De Israëlische minister van Aliyah en Integratie, Pnina Tamano-Shata – zelf een immigrant uit Ethiopië – begroette de nieuwe olim.  

“Welkom in Israël. Goed dat je thuis bent. Jarenlang droomde je ervan terug te keren naar Zion en nu zijn we erin geslaagd om die droom waar te maken’, zei ze.

Tamano-Shata woonde vorige week een ander alijah-feest bij dat werd georganiseerd door Gvahim, een Israëlische non-profitorganisatie die middelen verstrekt aan nieuwe en terugkerende immigranten om hen te helpen werk te vinden of een bedrijf te starten.


Bronvermelding:
Datum:        18-10-2021
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:         Een jong meisje maakt “aliyah” met haar familie uit India, oktober 2021. (Foto: met dank aan Shavei Israel)
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב