Zondag begon een speciale operatie om Oekraïense Joden naar Israël te brengen, georganiseerd door het Ministerie van Immigratie en Absorptie en in samenwerking met Joodse organisaties over de hele wereld.

Drie vluchten met 300 mensen zullen zondag aankomen in de Joodse staat – twee vertrekken vanuit Polen en één vanuit Moldavië. Er wordt verwacht dat er ook een ander met wezen zal vertrekken uit Roemenië.

De weeskinderen zijn aan de andere kant van de Oekraïense grens beschermd door Chabad. Ze worden later op zondag naar Israël gevlogen. Premier Naftali Bennett en andere ministers zullen het vliegtuig begroeten.

Ben Gurion Airport heeft de afgelopen weken en dagen duizenden Israëlische burgers terug zien komen uit Oost-Europa in de aanloop naar de Russische militaire invasie en tijdens het conflict, dat zondag zijn 11e dag inging.

Sommige niet-burgers die naar Israël kwamen, werden afgewezen, wat de Israëlische bevolkings- en immigratieautoriteit ertoe bracht zichzelf te verdedigen tegen beschuldigingen dat het veel Oekraïense vluchtelingen terugstuurt die op Israëlische bodem zijn aangekomen.

De regering zei dat slechts 86 mensen van de 1.800 vluchtelingen die de afgelopen dagen waren aangekomen, het land niet konden binnenkomen.

Minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked en minister van Buitenlandse Zaken en plaatsvervangend premier Yair Lapid zouden zondagochtend bijeenkomen om te bespreken wat te doen met de Oekraïense vluchtelingen die naar Israël zijn gekomen.

Een punt van discussie zullen de Oekraïners zijn die niet in aanmerking komen voor de Wet op de Terugkeer die Joden het recht geeft om Aliyah (immigratie naar Israël) te maken.


Bronvermelding:
Datum:        07-03-2022
Website:      brabosh.com


 

 

EN / NL/ עב