Net zoals Israël verwacht Oekraïense vluchtelingen op te nemen – van wie velen in aanmerking komen om alijah te maken – verwacht de Joodse staat in de nabije toekomst ook duizenden Ethiopische immigranten, zo maakte de Israëlische minister van Opneming, Pnina Tamano-Shata, dinsdag bekend. 

De aankondiging volgt op een beslissing van het Israëlische Hooggerechtshof om een ​​beroep te verwerpen dat de Israëlische regering blokkeerde om Ethiopische Joden die recht hebben op Israëlisch staatsburgerschap onder de Wet op de Terugkeer, per vliegtuig te vervoeren. 

In november 2021 keurde de Israëlische regering een plan goed om zo’n 9.000 eerstegraads familieleden van Ethiopische Israëli’s op te nemen. Destijds verwelkomde Mark Wilf, voorzitter van de raad van toezicht van de Joodse Federaties van Noord-Amerika, het plan. 

Het plan werd echter als controversieel beschouwd en het conservatieve Israëlische immigratiebeleidscentrum diende een beroep in om het te stoppen, dat vervolgens werd afgewezen door het Hooggerechtshof. 

“De aankondiging van vandaag is een opwindende en belangrijke stap om families te herenigen en het Joodse volk te versterken”, zei hij.

De minister van Opneming, die zelf van Ethiopische afkomst is, benadrukte de noodzaak om Ethiopiërs naar de Joodse staat te brengen. 

“Deze immigranten wachtten zonder reden en werden gescheiden achtergelaten van hun families, hun ouders, hun broers en zussen, hun kinderen en meer. De oorlog in Ethiopië en de pandemie van het coronavirus hebben hun situatie verergerd en de tijd is gekomen om ze naar Israël te brengen”, aldus Tamano- Shata . 

De komst van meer Joodse Ethiopische immigranten valt samen met de komst van Joodse en niet-Joodse Oekraïense vluchtelingen die de Russische invasie ontvluchten. 

“Alle Israëli’s zijn broeders. Zoals ik beloofd heb, zal ik een minister zijn voor iedereen. Ik zal vechten om Joden uit Oekraïne over te halen naast immigratie uit Ethiopië en van waar dan ook in de diaspora van waaruit iemand naar Israël wil emigreren”, zei ze. 

Tijdens een kabinetsvergadering op maandag liet Tamano-Shata doorschemeren dat racisme een factor was in het besluitvormingsproces over wie naar Israël mag emigreren. 

“Dit is de hypocrisie van blanken. We moeten ook werken aan het bevorderen van de immigratie van Joden uit Ethiopië, die ook op de vlucht zijn voor een oorlog”, zei Tamano-Shata. 

Hoewel sommige Oekraïense vluchtelingen in Israël mogen blijven, zijn er al honderden uit het land gedeporteerd. 

Er zijn ongeveer 160.000 Israëli’s van Ethiopische afkomst , wat neerkomt op ongeveer 2% van de totale Israëlische bevolking. De meerderheid van de Ethiopiërs arriveerde in de jaren tachtig en negentig in Israël met de reddingsmissies Operatie Moses en Joshua, evenals Operatie Solomon. 

Vanwege discriminatie en over het algemeen een lager opleidingsniveau, behoren veel Ethiopische Israëli’s tot de lagere sociaal-economische segmenten van de Israëlische samenleving. In de afgelopen jaren heeft echter een toenemend aantal jonge in Israël geboren Ethiopiërs vooruitgang geboekt in de samenleving, waaronder de huidige minister van Absorptie Pnina Tamano-Shata, de zangeres Ester Rada, de voetballer Eli Dasa en politici Gabi Yevarkan en Shlomo Molla. 

Ondertussen, nu Rusland in snel tempo een geïsoleerde paria wordt in de internationale gemeenschap, zoeken veel Russische Joden ook naar mogelijkheden om naar het buitenland te verhuizen. Terwijl de meeste Russisch sprekende Joden momenteel in Israël en de Verenigde Staten wonen, is Rusland nog steeds de thuisbasis van honderdduizenden Joden. 

Terwijl de Israëlische regering zich momenteel richt op immigranten uit Oekraïne, heeft de Joodse staat tot dusverre zo’n 1.400 inreisvisa aan Russische staatsburgers verleend sinds de Russische invasie op 24 februari begon, volgens Nativ, een Israëlische overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor immigratie uit de voormalige Sovjet-Unie. republieken. 

Echter, net als hun Oekraïense tegenhangers, hebben Russische immigranten te maken met Israëlische bureaucratie. 

“Russische burgers die op dit moment om alijah verzoeken, hoeven geen apostille-handtekening op hun documenten te hebben of een politiecertificaat mee te nemen”, vertelde een woordvoerder van Nativ aan de Jewish Telegraphic Agency. 

De Joodse staat wordt momenteel geconfronteerd met de grootste immigratiegolf sinds het einde van de Koude Oorlog in de jaren negentig, toen meer dan 1 miljoen Sovjetburgers naar Israël emigreerden. De Israëlische Wet op de Terugkeer verleent automatisch Israëlisch staatsburgerschap aan elke immigrant die ten minste één Joodse grootouder heeft. De huidige immigratiecrisis wordt echter uitgedaagd door interne Israëlische meningsverschillen over het al dan niet accepteren van een groot aantal niet-joodse vluchtelingen uit de oorlog in Oekraïne zonder familieband met Israël. 


Bronvermelding:
Datum:        23-05-2022
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          Leden van de Ethiopische Falashmura-gemeenschap arriveren op 11 maart 2021 op Ben-Gurion International Airport, buiten Tel Aviv. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב