De nieuwe regering van Israël heeft de eis van de regering Biden om af te zien van de uitbreiding van de Joodse nederzettingen en de uitbreiding van de Israëlische soevereiniteit over het Bijbelse kerngebied van Judea en Samaria openlijk afgewezen.

In een ontmoeting met de Amerikaanse ambassadeur Tom Nides deze week, nam de voorzitter van de commissie buitenlandse zaken en defensie van de Knesset, Yuli Edelstein, geen blad voor de mond:

“Ik heb de ambassadeur mijn duidelijke standpunt meegedeeld over de noodzaak van bouw in de nederzettingen in Judea en Samaria. De gezinnen daar ontwikkelen zich en het is onmogelijk om hun leven stil te zetten. De bouw moet doorgaan.”

Edelstein is zelf een “Joodse kolonist” die woont in het Etzion-blok van gemeenschappen ten zuiden van Bethlehem.

Zijn opmerkingen komen overeen met die van premier Benjamin Netanyahu, die dagen eerder had benadrukt dat het Joodse volk “een exclusief en onvervreemdbaar recht heeft op alle delen van het Land Israël”.

Het is duidelijk dat de nieuwe regering-Netanyahu de Joodse aanwezigheid in Judea en Samaria heel anders wil aanpakken dan de vorige regeringen.

Palestijnen dreigen met meer geweld
De Palestijnse Autoriteit heeft ook te kennen gegeven dat zij niet van koers zal veranderen onder internationale druk en zal blijven oproepen tot terroristisch geweld tegen Israël en het Joodse volk.

Hussein Al-Sheikh, de secretaris-generaal van het Uitvoerend Comité van de PLO, het orgaan dat de macht uitoefent over de Palestijnse Autoriteit, sprak eerder deze maand tijdens een bijeenkomst deze opruiende woorden:

“Ik wil u verzekeren dat we vastberaden zijn en niet zullen opgeven: Onze martelaren, gevangenen en hun families zijn waar wij de grens trekken.

Zelfs als we maar een cent over hebben, zullen we die besteden aan de families van de martelaren en gevangenen… Zij zijn ons zuiverste, duurzaamste, sublieme en kostbaarste juweel.”

De “martelaren” en “gevangenen” waarnaar hij verwees, zijn Palestijnse terroristen die zijn gedood of gevangengezet als gevolg van aanvallen op Israëlische Joden.

Het beleid van de Palestijnse Autoriteit om de families van deze “martelaren” en “gevangenen” royale maandsalarissen te betalen is een van de belangrijkste obstakels voor vrede, omdat het een belangrijke stimulans is voor anti-Israëlisch geweld.

En het terrorisme gaat door
Een Israëlische man van ongeveer 30 jaar is woensdag matig gewond geraakt bij een mesaanval in Havat Yehuda bij Shim’a in de zuidelijke Hebron Hills regio van Judea.

Paramedici van Magen David Adom behandelden de man, die bij bewustzijn was, ter plaatse voor verwondingen aan zijn bovenlichaam en brachten hem vervolgens in stabiele toestand naar het Soroka Medical Center in Beersheva.

De Palestijnse aanvaller werd neergeschoten en gewond, blijkbaar door het slachtoffer. De aanvaller overleed later aan zijn verwondingen.

Het slachtoffer is inmiddels geïdentificeerd als Elyashiv Nahum, meldden Israëlische media.

Eerder op woensdag openden Palestijnse schutters het vuur op de militaire basis Salem en een nabijgelegen controlepost in Samaria. Niemand raakte gewond.

Met verslaggeving van JNS


Bronvermelding:
Datum:        18-01-2023
Auteur:        Ryan Jones
Website:      israeltoday.nl


 

 

EN / NL/ עב