Het lijkt er op dat Israël de controle over het coronavirus aan het verliezen is. Het ministerie van Volksgezondheid liet laat op woensdagavond weten dat er in 24 uur 532 nieuwe besmettingen zijn bijgekomen, het hoogste aantal in twee maanden. Deskundigen waarschuwen dat Israël de controle over het COVID-19 aan het verliezen is.

Het ministerie van Volksgezondheid zei dat woensdag 16.990 tests waren uitgevoerd, met een positief percentage van 2,6 procent. Het aantal tests was lager dan dinsdag, toen er 19.533 tests werden afgenomen, waarbij het infectiepercentage op 2,3% uitkwam.

Er zijn geen nieuwe doden gemeld, waardoor het aantal mensen dat aan het coronavirus is overleden op 308 blijft staan.

Van de 5796 actieve besmettings gevallen zijn 46 mensen in ernstige toestand, van wie er 28 aan beademingsapparatuur zijn aangesloten. Nog eens 41 Israëli’s verkeren in matige toestand en de rest had milde symptomen of was asymptomatisch.

De golf van nieuwe besmettingen heeft er volgens Channel 13 nieuws toegeleid dat deskundigen de betrokken ministers hebben gewaarschuwd dat Israël op weg is naar 1.000 nieuwe besmettingen per dag.

“We staan op het punt de controle te verliezen”, zo zeiden deze deskundigen tegen de ministers die bij de bestrijding van het coronavirus betrokken zijn.

De minister van defensie, Benny Gantz, heeft inmiddels het Home Front Command opdracht gegeven nieuwe hotels te openen waar besmette patiënten in quarantaine kunnen gaan.

Er zijn op dit moment zes van dergelijke hotels, maar gezien de stijging van het aantal nieuwe besmettingen is dit onvoldoende.

Het coronavirus verspreidt zich door het hele land en kent niet , zoals tijdens de eerste uitbraak, besmettingshaarden.

Het ministerie van Volksgezondheid toonde besmettings gevallen aan in meer dan 100 steden en dorpen, waarvan het hoogste aantal in Jeruzalem, Bnei Brak en Tel Aviv. Maar ook veel andere plaatsen zagen een sterke stijging, zoals bijvoorbeeld Ashdod, Modi’in Illit en Elad.

De meeste besmettingen doen zich voor onder de ultraorthodoxe bevolking en bij mensen onder de 50 jaar.

Er wordt extra gelet op het dragen van een mondkapje, zoals verplicht is in Israël, waarbij de politie woensdag 2.261 boetes van NIS 500 heeft uitgedeeld voor het niet dragen van een mondkapje.


Bronvermelding:
Datum:        28-05-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Sheba
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב