Gevechtshelikopters van de Israëlische luchtmacht (IAF) vielen vrijdagavond de buitenposten van het Syrische leger op de Golanhoogte bij Quneitra aan, terwijl Israëlische versterkingen werden ingezet langs de noordgrens met met het oog op een mogelijke aanval vanuit Libanon.

Bij de aanval op posities van het Syrische leger raakten twee Syrische soldaten en twee militieleden gewond, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). De aanval kwam als reactie op het schot van het Syrische leger in de Israëlische Golanhoogten eerder op de dag. Dat beschieting beschadigde een auto en een gebouw in de Israëlische Druzische stad Majdal Shams.

Na de vergeldingsactie gaf het Israëlische leger (IDF) een verklaring uit: “We houden het Syrische regime verantwoordelijk en zullen reageren op elke schending van de Israëlische soevereiniteit.”

Opstelling van Israëlische tanks aan de Libanese grens tijdens verhoogde paraatheid. (Foto: Bazel Awidat/Flash90).

Dreigende Libanonoorlog
Intussen stuurde Israël in het weekeinde versterkingen en paste het de militaire inzet aan langs zijn noordelijke grens.

IDF-functionarissen geloven dat de Libanese Hezbollah-terreurmilitie spoedig een aanval op Noord-Israël zal lanceren, nadat een van zijn militanten vorige week werd gedood door een aanval van de IAF op Iraanse doelen in Syrië. Hezbollah is sterk betrokken bij de aanhoudende burgeroorlog in Syrië.

‘In het licht van de beoordeling van de situatie in de IDF en in overeenstemming met het defensieplan van het Noordelijk Commando, zal de inzet van de IDF in de militaire en civiele ruimte veranderen om de verdediging aan de noordelijke grens te versterken,’ maakte het leger zaterdagavond bekend.
De wegen langs de grens zijn afgesloten om de IDF gemakkelijker te laten manoeuvreren.

Functionarissen van het leger verwachten niet dat de reactie van Hezbollah te hevig zal zijn. De terreurgroep kan zich geen grootschalig conflict met Israël veroor­loven, omdat het zoveel van zijn strijders heeft verloren in Syrië. Toch heeft Hezbollah een groot raket­arsenaal dat op de Joodse Staat is gericht, en elk groot bombar­dement of de ontvoering van Israëli’s aan de grens zou een aanzienlijke vergelding van de IDF noodzakelijk maken.

Er bestaat ook de mogelijkheid dat Hezbollah, nu Libanon op de rand van de afgrond staat, de oorlog met Israël ziet als een middel om zijn positie in het land te verstevigen te midden van groeiende burgerlijke onrust.


Bronvermelding:
Datum:        26-07-2020
Auteur:        Redactie Israel Today
Beeld:          Shaul Shwartz/Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב