De Israëlische luchtmacht heeft dinsdagnacht doelen in de Gazastrook aangevallen als reactie op eerdere raketaanvallen op Zuid-Israël.

“Gevechtsvliegtuigen vielen een aantal doelen aan en vernietigden een wapenproductiefaciliteit van Hamas”, zei de IDF-woordvoerderseenheid in een verklaring. “Israël beschouwt Hamas als verantwoordelijk voor alle gebeurtenissen in en vanuit de Strip.”

Hamas-woordvoerder Hazim Qassem zei dat er geen gewonden waren bij de aanvallen op een locatie ten westen van Khan Younis en beweerde dat er luchtafweergeschut op de vliegtuigen was gelanceerd. Volgens berichten werd een in Rusland gemaakte Strela (SA-7) schouder-luchtraket afgevuurd op Israëlische straaljagers.

“De Izz al-Din al-Qassam Brigades hebben aangekondigd dat hun luchtverdediging om 01:35 uur in de lucht van de Gazastrook met grond-luchtraketten heeft gereageerd op de vijandige Israëlische gevechtsvliegtuigen”, meldde het persbureau SAFA.

De IDF bevestigde aan The Jerusalem Post dat er een raket op de jets was afgevuurd.

EEN IRON DOME antiraketbatterij gezien in het midden van het land.  (credit: FLASH90)

 Antiraketbatterij gezien in het midden van het land. (credit: FLASH90)

“De poging om de vliegtuigen te raken is mislukt, er zijn geen slachtoffers gevallen en er is geen schade aan het vliegtuig toegebracht”, aldus het leger.

Terreurgroepen in de Strook hebben tijdens eerdere operaties boven de Gazastrook grond-luchtraketten afgevuurd op Israëlische platforms, geen daarvan heeft schade aangericht, ook niet tijdens de aanvallen op dinsdagochtend.

In januari, toen de IAF luchtaanvallen uitvoerde als reactie op raketten die op Tel Aviv waren afgevuurd, gebruikte Hamas de SA-7 tegen Israëlische straaljagers.

De door de Sovjet-Unie ontworpen SA-7 is een op de schouder afgevuurde grond-luchtraket (SAM’s) die is ontworpen om vliegtuigen te richten die op lage hoogte vliegen. Voor het eerst gebruikt in gevechten door Egyptische troepen tijdens de uitputtingsoorlog met Israël in 1969, is het systeem waarschijnlijk de Gazastrook binnengekomen via smokkelroutes vanaf het Sinaï-schiereiland na de val van Muammar Gaddafi in Libië in 2011.

De vergeldingsaanvallen waren een reactie op een raket die maandagavond voor het eerst in vier maanden werd afgevuurd op de zuidelijke Israëlische gemeenschappen Kissufim en Ein Hashlosha .

Het raketvuur komt op het moment dat de spanningen rond de Tempelberg toenemen, aangezien tientallen Palestijnen gewond zijn geraakt en honderden zijn gearresteerd na gewelddadige botsingen met de Israëlische politie.

De “zionistische bombardementen op lege terreinen zijn een mislukte poging om te voorkomen dat onze Palestijnen de stad Jeruzalem verdedigen”, zei Qassem.

Ondertussen bleef de IDF op de Westelijke Jordaanoever arrestatie-invallen uitvoeren, waarbij vijf gezochte Palestijnen werden gearresteerd.  

Khadour werd in de maag geschoten tijdens botsingen tussen gewapende Palestijnen en Israëlische veiligheidstroepen terwijl ze in een taxi op weg naar huis was van een privéles die ze volgde om zich voor te bereiden op haar eindexamens.  

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid beweerde dat ze werd gedood door Israëlisch vuur en de IDF-woordvoerderseenheid zei dat ze de beweringen aan het controleren waren.

De Israëlische politie kondigde ook aan dat de aanhouding van 20 verdachten die werden gearresteerd tijdens rellen in de oude stad van Jeruzalem en de Tempelberg, zal worden verlengd. De verdachten werden gearresteerd voor rellen, mishandeling en het gooien van stenen en vuurwerk naar veiligheidstroepen en burgers in de afgelopen week.

Israëlische functionarissen begrijpen dat Hamas niet geïnteresseerd is in enig conflict en de raket op maandagavond zou zijn afgevuurd door de Palestijnse Islamitische Jihad. Desalniettemin is de grootste zorg van het defensie-instituut dat het geweld in Jeruzalem een ​​spiraal kan vormen en kan leiden tot meer raketbeschietingen, waardoor het land weer in een nieuwe oorlog terechtkomt.

Vorig jaar leidde het geweld op de Tempelberg in combinatie met de annulering van de Palestijnse verkiezingen ertoe dat Hamas zeven raketten afvuurde op Jeruzalem, wat leidde tot 11 dagen van dodelijk conflict genaamd Operatie Guardian of the Walls door de IDF en Sword of Jerusalem door Hamas.

Maandag stierf de 18-jarige Hanan Khadour uit de stad Faqqua bij Jenin aan de verwondingen die ze opliep tijdens een IDF-aanval op Jenin tien dagen geleden. Israëlische troepen waren in Jenin om Palestijnen te arresteren die verdacht worden van betrokkenheid bij de dodelijke terreuraanslag in Tel Aviv.


Bronvermelding:
Datum:        19-04-2022
Auteur:         Beeld:          Rook en vlammen stijgen op na een Israëlische luchtaanval op een locatie van de Izz al-Din al-Qassam Brigades, de gewapende vleugel van Hamas, in het westen van Khan Yunis, in de zuidelijke Gazastrook, op 11 mei 2021. (foto credit: ABED RAHIM KHATIB/FLASH90
Website:      https://www.jpost.com/


 

EN / NL/ עב