Vandaag trekt Israël opnieuw naar de stembus. Het belooft andermaal een nek-aan-nek race te worden tussen de centrumrechtse Likoed partij van premier Netanyahu en de centrumlinkse coalitie van de Blauw & Witte partij geleid door Benny Gantz.

De bedoeling is dat parlementsverkiezingen in Israël normaliter om de 4 jaar worden gehouden maar in de voorbije twintig jaar is dat maar zelden het geval geweest. Sinds de verkiezingen van 17 mei 1999 zijn de Israëliërs al zeven keer naar de stembus getrokken met een achtste keer in het verschiet op 2 maart 2020.

Er dingen 30 politieke partijen [!] voor de 120 zitplaatsen die te vergeven zijn in de Knesset. Dat is opmerkelijk minder dan het record van 47 partijen die zich registreerden voor de verkiezingen van 9 april 2019. Daarvan zullen er nu ook weer hooguit zeven of acht de kiesdrempel van 3,25% overschrijden.

De grote slokoppen zijn Likoed en Blauw & Wit, die samen een comfortabele meerderheid zouden hebben (ca. 68 op 120 zetels volgens de laatste peilingen), maar van wie de respectievelijke leiders nog steeds niet met elkaar door één deur kunnen.

Dit is vergelijkbaar met de huidige politieke patstelling in België waar de overwegend linkse Franstalige partijen niet willen praten met de overwegend rechtse Vlaamse partijen, waardoor de huidige ’tijdelijke’ Belgische Federale regering – geleid door de Joodse Sophie Wilmès – al meer dan negen maanden in het slop zit.

Het conservatieve blok rondom Netanyahu is groter dan het linkse blok van Gantz, maar de laatste lijkt geneigd de Arabische partijen mee in het bad te nemen. De Arabische Joint List zou volgens de meeste peilingen van de huidige elf zetels, wel eens naar 14 en zelfs 15 zetels kunnen jumpen. Afwachten maar. Er staat veel op het spel voor Israël.

Bron: Brabosch.com

EN / NL/ עב