De IDF heeft op 8 juni 2021 drie geheime Syrische militaire chemische laboratoria en faciliteiten aangevallen die zich bevonden in de buurt van Homs en Damascus, volgens een rapport in de Washington Post. Bij de aanslag kwamen zeven Syrische soldaten om het leven.

Het rapport zegt dat inlichtingenfunctionarissen beweren dat Israël geloofde dat Syrië probeerde de productie van dodelijke zenuwgassen opnieuw op te starten. De aanval werd destijds als ongebruikelijk beschouwd, aangezien Israël zijn aanvallen normaal gesproken beperkte tot Iraanse posities in Syrië, en niet tot Syrische militaire locaties.

De Syrische president Bashar al-Assad gebruikte aan het begin van de Syrische burgeroorlog chemische wapens tegen zijn eigen burgers, hoewel het arsenaal oorspronkelijk bedoeld was om tegen Israël te worden gebruikt.

Volgens het rapport vond de eerste Israëlische aanval op de Syrische ambities op het gebied van chemische wapens plaats in maart 2020, in een aanval in de buurt van Homs, de op twee na grootste stad van Syrië.

De aanvallen waren blijkbaar preventief, om het vermogen van Syrië om chemische wapens te produceren te vernietigen voordat ze werden gemaakt. Door de zenuwen en chemische wapens te raken nadat ze waren geproduceerd, zouden de gevaarlijkere stoffen in de lucht en de nabijgelegen bevolking zijn vrijgekomen.

Presidenten Trump en Biden hoorden van de aanslagen en de beoogde doelen nadat de aanslagen voorbij waren.


Bronvermelding:
Datum:         14-12-2021
Website:      brabosh.com


 

EN / NL/ עב