Honderdtwintig gevangenen, zowel levend als overleden, blijven in ‘the Strip’.

Van veel van de 120 gijzelaars die zich in Hamas-gevangenschap in de Gazastrook bevinden, wordt aangenomen dat ze nog in leven zijn, zei een hoge Israëlische functionaris die betrokken is bij lopende onderhandelingen met de terroristische organisatie dinsdag.

“Tientallen leven met zekerheid”, vertelde de functionaris, die sprak op voorwaarde van anonimiteit omdat hij niet bevoegd was om met de pers te spreken, tegen AFP. Hij beweerde dat de overgrote meerderheid van de gevangenen wordt vastgehouden door Hamas, en niet door andere terreurgroepen in de kustenclave.

De functionaris vertelde het telecomagentschap dat Israël het conflict met Hamas niet kan beëindigen voordat er een gijzelingsovereenkomst is bereikt, omdat de terreurgroep “hun belofte zou kunnen schenden … en de onderhandelingen tien jaar of langer zou kunnen uitstellen”.

“We kunnen ze daar niet lang laten liggen; ze zullen sterven”, zei hij, eraan toevoegend dat de aanhoudende eis van Hamas dat de Israëlische strijdkrachten Gaza verlaten als voorwaarde voor een deal onaanvaardbaar blijft voor Jeruzalem.

De reden hiervoor is dat “tijdens de eerste fase een clausule is opgenomen dat we onderhandelingen voeren over de tweede fase. De tweede fase is de vrijlating van de mannen en mannelijke gijzelaars”, legde de functionaris uit.

De functionaris zei dat de Israëlische regering groen licht had gegeven voor de voorgestelde deal van de Amerikaanse president Joe Biden, die volgens premier Benjamin Netanyahu niet oproept tot een permanent einde van de oorlog.

“We verwachten, en wachten erop, dat Hamas ‘ja’ zal zeggen”, verklaarde hij, terwijl hij waarschuwde dat de IDF de terreurgroep in Gaza op een “andere” maar “niet minder intense manier” zou blijven bestrijden als het opnieuw de terreurgroep in Gaza zou afwijzen.

Maandag vertelde een functionaris in Jeruzalem aan Ynet dat Israël zich niet zal inzetten voor het beëindigen van de oorlog voordat Hamas alle gevangenen heeft vrijgelaten.

De functionaris zei dat de gijzelaars moeten worden vrijgelaten in de eerste en tweede fase van het door Washington voorgestelde staakt-het-vuren-akkoord, zoals goedgekeurd door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op 10 juni. Hij merkte echter op dat Hamas “substantiële wijzigingen heeft aangebracht in tientallen items” in de VN-Veiligheidsraad.

De terreurgroep eist een einde aan de oorlog en de volledige terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten uit Gaza, zei hij, eraan toevoegend dat de oorlogsdoelen van Jeruzalem nog steeds overeind blijven: de nederlaag van Hamas als militaire en regerende macht in Gaza, de terugkeer van alle gijzelaars en de garantie dat Gaza nooit meer een bedreiging voor Israël kan vormen.

Meer dan 250 mensen werden naar Gaza ontvoerd tijdens de terroristische invasie van Hamas op 7 oktober in de noordwestelijke Negev, waarbij duizenden anderen werden gedood en gewond, en talloze wreedheden werden gedocumenteerd.

Er zijn nog honderdtwintig gijzelaars in de Gazastrook, van wie er 116 op 7 oktober zijn ontvoerd (de andere vier zijn eerder gevangengenomen). Het cijfer omvat zowel levende als overleden gijzelaars.


Datum: 18 juni 2024

Schrijver: JNS – Updatedesk Israel At War

Beeld: Voetgangers lopen langs foto’s van Israëli’s die gegijzeld worden door Hamas-terroristen in Gaza op het “Hostage Square” in Tel Aviv, 16 juni 2024. Foto door Miriam Alster/Flash90.

Bron: Israel: Dozens of hostages held in Gaza remain alive – JNS.org

EN / NL/ עב