De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, heeft zaterdag zijn ambassadeur naar Polen naar Warschau gestuurd om diplomatieke vertegenwoordiging te bieden aan de westelijke grens van Oekraïne na de Russische invasie .

Lapid nam de beslissing om de ambassadeur in Polen, Yacov Livne, in te zetten om “de hulp aan Israëlische burgers die de grens van Oekraïne naar Polen oversteken en gezien het belang van de gebeurtenissen en de centrale plaats die Polen inneemt te verbeteren”, aldus een verklaring van de Buitenlands ministerie.

De invasie van Oekraïne, op bevel van de Russische president Vladimir Poetin, heeft geleid tot een toename van de diplomatieke activiteit van Israël met Polen. Het personeel van de Israëlische ambassade – dat al was verhuisd van Kiev naar Lviv in Oekraïne – bereidt zich nu voor om de grens met Polen over te steken, hoewel er geen bevestiging was van Polen over de beslissing.

Afgelopen zomer ontwikkelde zich een diplomatieke crisis tussen Israël en Polen toen de Israëlische premier Naftali Bennett het besluit van de Poolse president Andrzej Duda om een ​​wet goed te keuren die verbiedt dat Joden compensatie ontvangen voor tijdens de Holocaust gestolen goederen, afkeurde.

“Dit is een schandelijke beslissing en een schandelijke minachting voor de herinnering aan de Holocaust”, zei premier Naftali Bennett destijds. “Dit is een ernstige stap waar Israël niet onverschillig tegenover kan blijven”, verwijzend naar de beslissing als zowel “immoreel” als “antisemitisch.”

“Polen heeft vandaag niet voor het eerst een antisemitische en immorele wet aangenomen”, voegde Lapid eraan toe. “Vandaag is Polen veranderd in een antidemocratisch, onliberaal land dat de grootste tragedie in de menselijke geschiedenis niet respecteert. We mogen nooit zwijgen. Israël en het Joodse volk zullen zeker niet zwijgen.”

Duda benadrukte echter dat de wetgeving niet gericht was tegen Joden die de Holocaust hebben overleefd en niet antisemitisch is.

“Ik heb vandaag een besluit genomen over de wet, die de afgelopen maanden het onderwerp was van een levendig en luid debat in binnen- en buitenland”, zei hij in augustus, eraan toevoegend dat hij hoopte dat de wet een einde zou maken aan een “tijdperk van juridische chaos” en “re-privatiseringsmaffia’s.”

Terwijl Polen beweringen van antisemitisme met betrekking tot de wetgeving verwierp, merkten diplomaten op dat het het enige land in de Europese Unie was dat geen alomvattende nationale wetgeving heeft aangenomen om privé-eigendom dat door de nazi’s of het communistische regime is geconfisqueerd terug te geven of te vergoeden.

Lapid verwierp vervolgens een andere controversiële verklaring van de Poolse premier Mateusz Morawiecki, waarin hij hem beschuldigde van het ventileren van het antisemitische stereotype van joden en geld.

De minister van Buitenlandse Zaken riep vervolgens Tal [Ben-Ari] Ya’alon terug uit Warschau en stelde voor onbepaalde tijd uit om de nieuwe Israëlische ambassadeur naar Polen te sturen.

Destijds adviseerde Lapid de Poolse ambassadeur van Israël “op vakantie te blijven in zijn thuisland om aan zijn regering de gevolgen van deze wet voor Israël uit te leggen.”

Echter, in november begonnen de banden tussen de twee naties naar verluidt op te warmen toen Israël Ya’alon terugbracht naar Warschau.

In zijn Twitter-bericht van zaterdag prees Lapid de recente samenwerking tussen Israëlische diplomaten en Polen na de aanval van Poetin op Oekraïne en sprak hij zijn “dank uit aan de Poolse autoriteiten voor hun hulp”.

“Sinds het begin van de crisis in Oekraïne heeft de Israëlische ambassade in Warschau, onder leiding van zaakgelastigde Tal Ben-Ari Ya’alon, in een vruchtbare samenwerking met de Poolse autoriteiten gewerkt om Israëli’s te helpen bij het verlaten van Oekraïne, en we willen onze dank uitspreken aan de Poolse autoriteiten voor deze hulp”, aldus de verklaring.


Bronvermelding:
Datum:        01-03-2022
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          Pixabay.com
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב