Israël zal buitenlandse luchtvaartmaatschappijen verbieden vanaf dinsdag middernacht tot het einde van de nationale lockdown, op 31 januari. Er zullen ook beperkingen worden opgelegd aan Israëlische luchtvaartmaatschappijen.

Het kabinet keurde zondag de stopzetting van inkomende en uitgaande vluchten goed, die tussen maandag en dinsdag om middernacht begint en tot 31 januari duurt, in een poging de verspreiding van nieuwe coronavirusvarianten te vertragen.

Volgens het voorstel mogen vliegtuigen van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen niet landen in Israël vanaf middernacht tussen maandag en dinsdag tot en met 31 januari, wanneer de Israëlische blokkering van het coronavirus moet eindigen. Bovendien wordt het verlaten van het land beperkt tot uitzonderlijke omstandigheden.

Premier Benjamin Netanyahu zei tijdens de regeringsvergadering: “We lopen voor op de hele wereld. Geen enkel land heeft gedaan wat we gaan doen – we sluiten het land hermetisch af.”

Buitenlandse vrachtvliegtuigen, blusvliegtuigen en medische noodvluchten zullen worden vrijgesteld van de beperking op buitenlandse inkomende vluchten. Er zullen ook beperkingen worden opgelegd aan Israëlische luchtvaartmaatschappijen.

Vluchten zullen Israël kunnen verlaten voor overzeese medische behandeling, gerechtelijke procedures, familiebegrafenissen of verhuizing. De directeuren-generaal van de ministeries van Volksgezondheid en Transport zullen de bevoegdheid hebben om uitzonderlijke verzoeken goed te keuren vanwege humanitaire of persoonlijke behoeften, zeiden een gezamenlijke verklaring van het ministerie van Volksgezondheid en het kabinet van de premier zondagavond. De nieuwe regelgeving is ook van toepassing op privévliegtuigen.

“Voor de eerste keer”, onder het verbod, zouden Joden niet mogen emigreren naar Israël, “tenzij het een kwestie van leven of dood is”, zei minister van Transport Miri Regev tijdens de bijeenkomst.

Nu ze de goedkeuring van het kabinet hebben gekregen, moet de regeling ook worden goedgekeurd door de Commissie Economische Zaken en de Commissie Grondwet, Recht en Justitie van de Knesset.


Bron: https://www.haaretz.com/


 

EN / NL/ עב