Half juli op zijn vroegst zal Israël de commerciële vluchten van en naar het land hervatten, vanwege de wereldwijde pandemie van het coronavirus, zei het hoofd van Ben Gurion Airport, dinsdag tijdens een rondleiding met functionarissen van het ministerie van Volksgezondheid.

De algemeen directeur van Ben Gurion Airport, Shmuel Zakai, zei dat zelfs wanneer de vluchten uiteindelijk opnieuw worden opgestart, het aantal vertrekkende en aankomende vliegtuigen voor de nabije toekomst laag zal blijven.

“Door regels voor sociale afstand op luchthavens kunnen we de passagierscapaciteit niet vergroten”, zegt Zakai. ‘Als we dit tempo volhouden, zullen we vanaf half juli en niet eerder enkele tientallen vluchten zien vertrekken vanaf de luchthaven Ben-Gurion. Zolang er geen vaccin is voor het coronavirus en de ziekte zich blijft verspreiden over de landen zal daar geen significante verandering zijn. “

De Israel Airports Authority heeft een plan voorgelegd aan de hoge ambtenaren van het Ministerie van Volksgezondheid, waarin zij schetste hoe commerciële vluchten opnieuw kunnen worden gelanceerd, nu de besmettingspercentages van het coronavirus in het hele land blijven dalen.

Zo moeten alle reizigers bij aankomst aan temperatuurcontroles worden onderworpen en moeten ze gezichtsmaskers dragen, als onderdeel van de nieuwe procedures aan de belangrijkste toegangspoort van Israël. Degenen die de passagiers begeleiden, mogen geen luchthavens meer betreden.

Verspreid over het terrein van de luchthaven zullen handdesinfectieposten worden geplaatst en in wachtruimten worden afstanden gemarkeerd om ervoor te zorgen dat reizigers op veilige afstand van elkaar blijven.

Zakai merkte ook op dat Israël en verschillende andere landen met lage coronavirus infectie percentages, die als “groene landen” worden beschouwd, een nieuw model onderzoeken dat reizen tussen de landen mogelijk zou maken zonder een verplichte zelf isolatieperiode van 14 dagen voor iedereen die het land binnenkomt.

“Het lijkt erop dat iedereen die aankomt uit een ‘groen land’, niet verplicht zal zijn om zichzelf te isoleren bij aankomst in Israël,” zei Zakai. De lijst met zogenaamde groene landen omvat onder meer Griekenland, Cyprus, Seychellen, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Servië, Montenegro en IJsland.


Bronvermelding:
Datum:        26-05-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot Youtube
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב