Israëlische gezondheids autoriteiten slaan alarm na besmettingen met de zogenaamde Delta variant op twee scholen in het land, waarbij ook een aantal gevaccineerden mensen besmet zijn geraakt.

Volgens de eerste berichten worden beide schooluitbraken in verband gebracht met mensen die onlangs zijn teruggekeerd van overzeese reizen zonder zich aan de quarantaineregels te houden. Het ministerie van Volksgezondheid raadt momenteel alle niet-essentiële reizen af.

Een school in Kibbutz Ashdot Ya’akov Ihud is zondag gesloten vanwege zorgen over een mogelijke uitbraak toen de vader van een student terugkeerde van een reis naar Dubai en positief testte op het coronavirus.

Op een school in de stad Modiin zijn 15 leerlingen besmet geraakt en bleek achteraf dat de vader van een van de leerlingen uit het buitenland was teruggekeerd maar zich niet aan de quarantaine voorschriften had gehouden, meldt de Times of Israel.

Volgens de publieke omroep Kan geven de eerste tests aan dat de beide uitbraken van de Delta-variant zijn, die voor het eerst voorkwam in India, en welke besmettelijker is dan andere varianten en mogelijk beter in staat is om vaccins te omzeilen zoals blijkt uit het feit dat een aantal gevaccineerden geadviseerd is in quarantaine te gaan nadat ook bij hen een lichte vorm van het virus was geconstateerd.

De burgemeester van Modiin heeft per vandaag de mandkapjes plicht op scholen weer ingesteld.

Het ministerie van Volksgezondheid overweegt bovendien om bepaalde COVID-19-beperkingen opnieuw op te leggen aan niet-gevaccineerde personen die terugkeren uit het buitenland, evenals aan degenen die aankomen uit “risicovolle” landen, uit angst voor een hernieuwde uitbraak van het virus in het land, volgens een zaterdagtelevisierapport .

Zo zullen binnenkort niet-gevaccineerden vanaf 14 jaar en ouder die uit het buitenland terugkeren en iedereen die uit landen komen die als een hoog risico worden beschouwd, thuis in quarantaine moeten met een elektronische armband, meldde Channel 12-nieuws. Degenen die de armband weigeren, zullen volgens het rapport hun isolatieperiode moeten doorbrengen in door de staat gerunde quarantainehotels.

Het ministerie van Volksgezondheid schat dat slechts ongeveer 70 procent van degenen die uit het buitenland komen, is gevaccineerd

Zonder een bron of verder specificaties te noemen zei de publieke omroep KAN zaterdagavond dat ongeveer een derde van degenen die na terugkomst uit het buitenland positief testten op de Delta-variant volledig waren gevaccineerd.


Bronvermelding:
Datum:        20-06-2021
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב