Teheran dreigt met vergeldingsmaatregelen voor de dood van een topcommandant van de Quds-strijdkrachten bij een vermeende Israëlische aanval in Damascus.

Israël versterkt zijn luchtverdedigingssysteem nu Teheran belooft wraak te zullen nemen op de moord op maandag op een topcommandant van de Quds Force in Syrië.

“Na een situatiebeoordeling van de IDF werd besloten om de mankracht uit te breiden en reservesoldaten in te zetten voor de IDF Aerial Defense Array”, kondigde het leger woensdagavond aan.

Volgens Israëlische beoordelingen gerapporteerd door Channel 12 zou Iran kunnen proberen Israël aan te vallen via een van zijn terreurproxy’s, of het nu Hezbollah in Libanon, de Houthi’s in Jemen of milities in Syrië is.

Volgens het rapport zullen Israëlische militaire formaties worden versterkt en de inzet worden verschoven ter voorbereiding op een mogelijke aanval.

Te midden van de Iraanse dreiging nam de IDF donderdag de ongebruikelijke stap om het verlof voor alle IDF-gevechtseenheden in te trekken.

“In overeenstemming met de situatiebeoordeling is besloten dat het verlof tijdelijk zal worden opgeschort voor alle IDF-gevechtseenheden. De IDF is in oorlog en de inzet van troepen wordt voortdurend beoordeeld op basis van de vereisten”, aldus het leger in een verklaring.

Donderdag waren er GPS-storingen in centraal Israël, waaronder Waze en Google Maps die verkeerde locaties gaven en de Gett taxi- en Wolt-bezorgapps werkten niet.

“De verstoringen zijn een effectief instrument om een ​​wapen dat GPS gebruikt te verwarren”, vertelde het voormalige hoofd van het nationale cybersysteem, Yigal Ona, aan Ynet .

“Zoals elk sterk medicijn heeft het bijwerkingen, en in de tussentijd stel ik voor om af en toe nog eens de ouderwetse landkaarten te raadplegen. Het kan worden beheerd. Het is geen aanval, het is een verdediging,’ zei Ona.

“We moeten voorbereid en klaar zijn voor elk scenario en elke dreiging, tegen vijanden zowel dichtbij als ver weg. We weten hoe we de burgers van Israël moeten beschermen en we weten hoe we onze vijanden moeten aanvallen, en we zijn toegewijd aan de voorbereiding zowel in de IDF, zowel in het veiligheidssysteem als in de civiele ruimte”, zei de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant woensdagavond laat. .

Ook op woensdag bedreigde de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei Israël in een Hebreeuwstalige tweet en schreef: “Met Gods hulp zullen we ervoor zorgen dat de zionisten zich bekeren van hun misdaad van agressie tegen het Iraanse consulaat in Damascus.”

Zeven leden van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde, waaronder de leider in Syrië en Libanon, Brig. Generaal Mohammad Reza Zahedi werd maandag gedood bij de aanval  in Damascus, die gericht was op een gebouw naast de Iraanse ambassade.

Brig. Generaal Mohammad Hadi Haji Rahimi, plaatsvervangend commandant van de Quds Force, behoorde ook tot de doden.

Israël heeft officieel de verantwoordelijkheid voor de aanval niet op zich genomen, maar vier Israëlische functionarissen vertelden  The New York Times  dat de Joodse staat de aanval had uitgevoerd.


Datum 4-4-2024

Auteur JNS

beeld: An Israeli Air Force F-15 fighter jet at the Tel Nof base. Jan. 1, 2024. Photo by Moshe Shai/Flash90.

website:Klik hier voor originele artikel

EN / NL/ עב