Er zijn ongeveer 160.000 Ethiopische Israëli’s, bijna 2% van de bevolking.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag de vorming aangekondigd van een commissie op ministerieel niveau om de behoeften van de Ethiopische gemeenschap van het land aan te pakken.

“Ik ben me ervan bewust dat er extra uitdagingen zijn, maar deze commissie is het instrument om onze broeders en zusters uit de Ethiopische gemeenschap verder vooruit te helpen. Ik weet dat het de steun zal krijgen van alle ministeries, zoals tot nu toe het geval is geweest,” zei Netanyahu.

Eerder deze maand voegden de premier en andere regeringsleiders zich bij de Ethiopische gemeenschap van Israël voor een ceremonie ter herdenking van de duizenden die stierven bij hun pogingen om het Joodse thuisland te bereiken.

In de ceremonie werd hulde gebracht aan de 4.000 leden van Beta Israel die tussen 1979 en 1990 stierven, voornamelijk door ondervoeding en ziekte, tijdens hun voetreis van Ethiopië naar doorgangskampen in buurland Soedan.

Tijdens de bijeenkomst prees Netanyahu veranderingen in het onderwijscurriculum waardoor het verhaal van de Ethiopische exodus werd verduidelijkt, en beloofde hij meer steun voor huisvesting, werkgelegenheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Ongeveer 90.000 Ethiopische Joden kwamen naar Israël in een reeks luchtbruggen die teruggaat tot 1980. Vandaag zijn er ongeveer 160.000 Ethiopische Israëli’s, bijna 2% van de bevolking van het land.

Op 9 mei landden 111 nieuwe immigranten uit Ethiopië in de Joodse staat. IDF Majoor Generaal Doron Almog, de bestuursvoorzitter van het Joods Agentschap die in de jaren tachtig missies leidde om Ethiopische Joden naar Israël te brengen, verwelkomde de nieuwe immigranten.

“De aankomst van elk vliegtuig olim [immigranten] is een historisch moment voor het Joodse volk,” verklaarde hij.

_____________________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
28-05-2023

Auteur:
JNS

Beeld:
Jewish Agency for Israel chairman of the executive Maj. Gen. (res.) Doron Almog (left) and Mark Wilf, chairman of the board of governors of the Jewish Agency, with new immigrants from Ethiopia arriving at Ben-Gurion International Airport on May 9, 2023. Photo by Maxim Dinshtein.

Website:
www.jns.org

_______________________________________________________________________

EN / NL/ עב