Het is niet verwonderlijk, dat Israël bekend als ‘Startup Nation’, volgens het jaarlijkse rapport van het gerenommeerde onderzoekscentrum StartupBlink, op de derde plaats staat in de lijst van beste startup-ecosystemen ter wereld.

StartupBlink evalueert innovatie-ecosystemen in 100 landen en 1000 steden en rangschikt de locaties op basis van de kwaliteit en de hoeveelheid van startups en ondersteunende organisaties.

Israël klom van de vierde naar de derde plaats in de ranglijst van 2020 (klik hier voor download) en haalde Canada in. De Verenigde Staten staan op de eerste plaats gevolgd door het Verenigd Koninkrijk.

De regio rond Tel Aviv, bekend als het centrum van Israëlische innovatie, werd gerangschikt op de zevende plak van leidende steden voor start-ups ter wereld en daalde één plaats in vergelijking met de ranglijst van 2019 als gevolg van de recente opkomst van Beijing.

De top drie van steden met het beste ecosysteem voor startups blijft onveranderd: San Francisco, New York en Londen. Ze worden gevolgd door Boston en Los Angeles.

‘Israël staat niet voor niets bekend als ‘Startup Nation’, aldus de auteurs van het rapport. ‘Het is een relatief klein land dat een substantiële impact heeft op het wereldwijde startup-ecosysteem.’

“Er is een grote verscheidenheid aan branches waarin Israël uitblinkt, van autonoom rijden (Mobileye, Waze), adverteren (Taboola), services (Fiverr) en nog veel meer”.

Dit alles gebeurde zonder begeleiding van de publieke sector, voegen de auteurs er aan toe. Maar het lokale ecosysteem heeft indirect enorm geprofiteerd van “de oprichting van ‘s werelds grootste start-up versneller – het Israëlische leger.”


Bronvermelding:
Datum:        09-06-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot Youtube
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב