Syrië heeft naar verluidt via Rusland een verzoek om Israëlische hulp gestuurd na de verwoestende aardbeving waarbij duizenden doden vielen.

Terwijl twee Israëlische humanitaire delegaties zich dinsdag voorbereidden op hun vertrek naar het door een aardbeving getroffen Turkije, bevestigde premier Benjamin Netanyahu dat Israël ook hulp zal verlenen aan Syrië, nadat het daartoe een verzoek had ontvangen via een derde partij.

“Ik heb opdracht gegeven reddingsteams en medische hulp te sturen op verzoek van de Turkse regering,” zei Netanyahu maandagmiddag in Tel Aviv. “Omdat er ook een verzoek kwam voor veel slachtoffers van de aardbeving in Syrië, heb ik dit ook opgedragen.”

Netanyahu specificeerde niet van wie het verzoek kwam, maar volgens Hebreeuwse media was het Rusland. Volgens de Hebreeuwse berichten zou Israël medicijnen, dekens en tenten leveren. Ondertussen is maandagavond al een Israëlische hulpdelegatie naar Turkije vertrokken, en een tweede groter team is dinsdagochtend vroeg vertrokken.

Meer dan 5.000 mensen in Turkije en Syrië zijn tot nu toe doodverklaard nu reddingsteams het puin van ingestorte gebouwen doorzoeken. De beving, met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, vond plaats om 3:17 uur. Schokken en naschokken werden tot in Israël, Libanon, Cyprus en zelfs Egypte gevoeld. Een tweede aardbeving in Syrië heeft maandagmiddag hetzelfde gebied opgeschud.

In 2016 opende Israël een veldhospitaal in de Golanhoogten om medische hulp, brandstof en andere humanitaire goederen te verstrekken aan burgers die door de Syrische burgeroorlog zijn getroffen. Het veldhospitaal werd gesloten nadat het regime van Bashar Assad in september 2018 de controle over het zuiden van Syrië had heroverd.


Bronvermelding:
Datum:        07-02-2023
Auteur:        Pesach Benson
Beeld:           EPA-EFE / Erdem Sahin
Website:      israeltoday.nl


 

 

EN / NL/ עב