Israëliërs zullen hun reguliere rijbewijs kunnen gebruiken in het koninkrijk.

De Israëlische minister van Vervoer Miri Regev en haar Marokkaanse ambtgenoot Mohamed Abdeljalil hebben maandag in Rabat drie overeenkomsten ondertekend.

“Ik ben ervan overtuigd dat we samen de betrekkingen tussen onze landen en in het Midden-Oosten zullen versterken”, twitterde Regev.

Een van de overeenkomsten staat Israëlische toeristen in Marokko toe om hun Israëlische rijbewijs te gebruiken.

Meer dan 200.000 Israëliërs bezochten de Noord-Afrikaanse natie in 2022 toen er een einde kwam aan de reisbeperkingen in verband met het coronavirus.

Naar schatting een miljoen Israëli’s komen uit Marokko of zijn van Marokkaanse afkomst, waaronder Regev.

In maart ondertekende ze een soortgelijke overeenkomst voor Israël en de Verenigde Arabische Emiraten om elkaars rijbewijzen te erkennen.

De andere overeenkomsten die Regev maandag ondertekende bevorderen de directe scheepvaart tussen Israël en Marokko en zetten samenwerkingsteams op om kwesties van transportveiligheid en innovatie aan te pakken.

Regev’s reisprogramma tijdens haar huidige reis omvat ook een reis met een hogesnelheidstrein die Rabat met Tanger verbindt en een bezoek aan het havencomplex Tanger Med, gelegen ten noorden van de stad aan de Straat van Gibraltar, de drukste haven in Afrika.

Regev zal ook lokale Joden ontmoeten. Er wonen ongeveer 3.000 Joden in Marokko.

Jeruzalem en Rabat ondertekenden een gezamenlijke verklaring op 22 december 2020, waarin de opening van een “nieuw tijdperk in de betrekkingen tussen het Koninkrijk Marokko en de Staat Israël” werd aangekondigd. Twaalf dagen eerder kondigde de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump aan dat Washington een deal tussen de twee mediterrane landen had bemiddeld en dat de Verenigde Staten de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara hadden erkend.

De normaliseringsovereenkomst van de Abraham-akkoorden volgde op eerdere overeenkomsten tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan.

_____________________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
29-05-2023

Auteur:
Pesach Benson/JNS

Beeld:
Israeli Transportation Minister Miri Regev signs cooperation agreements with her Moroccan counterpart Mohamed Abdeljalil in Rabat, May 29, 2023. Source: Twitter.

Website:
www.jns.org

_______________________________________________________________________

EN / NL/ עב