Israël is in onderhandeling met Egypte en de Europese Unie om via Egypte Israëlisch gas naar de EU te exporteren meldt The Jerusalem Post.

De werkgroepen van de EU en Israël lanceerden besprekingen dagen nadat minister van Energie Karin Elharrar vorige maand aan The Jerusalem Post had verteld dat Israël “ten volle zal profiteren” van de kansen op de energiemarkt die worden geboden door Europese sancties tegen Rusland vanwege de invasie van Oekraïne.

Caïro en Jeruzalem ondertekenden in november een overeenkomst om een ​​kader te creëren voor de overdracht van Israëlisch gas naar Egypte. Toen de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in februari begon, bespraken Elharrar en haar Egyptische tegenhanger, Tarek El Molla, hoe ze konden samenwerken om een ​​deel van de gaten in de Europese energiemarkt op te vullen door sancties op Russisch gas.

“Egypte heeft twee faciliteiten voor het vloeibaar maken van gas en kan gas naar Europa exporteren, waar het de faciliteiten heeft om het weer in gas om te zetten”, legt Schillat uit.

Elharrar besprak de kwestie verder met EU-commissaris voor Energie Kadri Simson op de conferentie van het Internationaal Energieagentschap in Parijs in maart, en ontmoette later de vice-president van de Europese Commissie, die “officieel om de hulp van Israël vroeg om de energiecrisis te doorstaan”, zei Schillat.

De besprekingen tussen de EU en Israël over een raamovereenkomst voor de overdracht van gas zijn eind april officieel van start gegaan. Het zal niet alleen de huidige Oekraïne-crisis dekken, maar zal Israël in staat stellen om Europa op langere termijn van gas te voorzien.

“De Europeanen en Amerikanen verwachten dat de energiecrisis het continent niet alleen in de komende paar jaar zal beïnvloeden, maar ook in het volgende decennium, terwijl ze proberen de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen”, zei Schillat. “Israël zal, als onderdeel van deze inspanning, infrastructuur moeten bouwen om meer gas naar Egypte en vervolgens naar Europa te sturen. Het is een inspanning van de lange adem.”


Bronvermelding:
Datum:        18-05-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

 

 

EN / NL/ עב