Het coronakabinet heeft besloten dat Israël vanaf woensdagavond te maken krijgt met een avondklok. Hoewel de tijden nog niet bekend zijn, ziet het ernaar uit dat vanaf 18.00 of 19.00 uur iedereen in huis moet blijven tot de volgende ochtend 05.00 uur of 06.00 uur.

De maatregel duurt tot en met 2 januari, en heeft betrekking op Chanoeka, Kerstmis en oudejaarsavond, tenzij ministers anders beslissen op basis van besmettingspercentages.

De bijeenkomst van het coronakabinet vond plaats nu er sprake is van een heropleving van het virus en voorafgaand aan de acht dagen van Chanoeka, en gezondheidsfunctionarissen zich zorgen maakten dat Chanoeka bijeenkomsten zullen bijdragen aan de verspreiding van het virus.

Later vandaag, dinsdag zal bekend worden gemaakt op welke afstand je van huis mag komen, het ziet er naar uit dat dit hooguit een kilometer zal zijn.

Als het aantal besmettingen op 20 december niet is gedaald en het dagelijkse aantal gevallen stijgt tot 3500, stelde de National Security Council ook voor om de beperkingen aanzienlijk aan te scherpen, en alle winkels en andere bedrijven die klanten accepteren te sluiten. Mochten de besmettingen blijven toenemen, met een maximum van 4500 per dag op 2 januari, dan zal Israël volgens het plan voor de derde keer landelijk worden afgesloten, volgens berichten in de Hebreeuwse media.

Verder werd er besloten dat alle winkelcentra en markten weer open mogen, om voor meer spreiding overdag te zorgen van het winkelend publiek.

De zogenaamde groene eilanden, Eilat en de Dode Zee, zullen een aparte status krijgen waardoor ze toch open kunnen blijven.

Verder is besloten dat iedereen die uit het buitenland terugkomt een negatieve coronatest moet overleggen. Indien dit niet het geval is zullen terugkeerders op Ben Gurion Airport worden getest en gedwongen thuis in quarantaine te gaan. Indien men dat niet wil, zal men in een van de zogenaamde coronahotels worden ondergebracht.

Hoewel het voorstel voor een avondklok werd aangenomen, kon het niet op steun van alle ministers rekenen.

Ook de federatie van artsen sprak zich uit tegen een avondklok, prof. Hagai Levin, voorzitter van de Association of Public Physicians en een lid van het team dat de coronacommissaris adviseert, uitte scherpe kritiek op het besluit van het coronakabinet om een ​​avondklok in te stellen. ” We hebben een nieuw dieptepunt bereikt, dit besluit kan niet worden begrepen door de bevolking en kan je ook niet uitleggen “, vertelde hij dinsdagochtend op Channel 13 nieuws.

“Het valt niet uit te leggen dat je overdag alle winkelcentra en markten opent, met alle drukte van dien, en dan vanaf 18.00 uur mensen in hun huizen opsluit”, zo zei hij.

“Er is een consensus onder experts die denken dat deze beslissing onbegrijpelijk is en het vertrouwen van het publiek aantast”, voegde hij eraan toe.

Levin bekritiseerde vervolgens de manier waarop beslissingen worden genomen, en in het bijzonder het gedrag van de Nationale Security Council. “Er is een proces van professioneel advies van het kabinet van deskundigen, en er is een besluitvormingsproces in de regering, en er is geen verband tussen deze twee lijnen”, zei hij.

“De experts van de Nationale Security Council, die vanaf het begin een team van experts zonder artsen, zonder epidemiologen en zonder vrouwen hebben opgezet, blijven streven naar de verkeerde oplossingen die ons beiden in de steek zullen laten in de strijd tegen het coronavirus en enorme gezondheids-, economische en sociale schade aanrichten. Ik begrijp niet waarom de regering deze kant op gaat, het is onmogelijk om dit te begrijpen. Ze weten ons telkens weer te verrassen, aldus Levin.”


Bronvermelding:
Datum:        08-12-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:         Yonatan Sindel/FLASH90
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב