Na de geslaagde vaccinatiecampagne tegen Corona presenteerde minister van Toerisme Orit Farkash-Hacohen (foto) vorige week in een persconferentie de strategie van de regering om buitenlandse toeristen zo snel mogelijk weer in het land toe te laten.

Op 23 mei hoopt Israël een begin te maken met het ombuigen van die situatie. Minister Orit Farkash-Hacohen herhaalde, dat Israël op die datum een begin maakt met het toelaten van een beperkt aantal buiten­landse groepsreizen. Het is een soort proef voor de Israëlische autoriteiten om te zien of zij in staat zijn controle uit te oefenen op de buitenlanders, voor het geval er tekenen zijn van een nieuwe Covid-19-uitbraak.

Video: Laat u door de reisgids Rick Steves rondleiden en enthousiast maken voor een reis naar Israël. Ga er rustig voor zitten, de video duurt bijna een half uur.

‘Ik ben blij deze belangrijke eerste stap te kunnen zetten voor de toeristische sector. Het wordt tijd dat Israëls unieke pluspunt als veilig en gezond land het land gaat helpen zich te herstellen van de economische crisis, en niet alleen de economieën van andere landen gaat dienen’, aldus de minister.

Als alles goed gaat, mogen vanaf 1 juni een onbeperkt aantal groepsreizen kunnen binnenkomen, en een maand later, op 1 juli, zal Israël beginnen met het toelaten van individuele reizigers.

Vanzelfsprekend zal Israël alleen reizigers toelaten die volledig zijn ingeënt tegen COVID-19 en negatieve resultaten van een recente Coronatest kunnen voorleggen. Alle bezoekers moeten voor vertrek een PCR-test ondergaan, en bij aankomst op de luchthaven ben Goerion een serologische test, om aan te tonen dat zij gevaccineerd zijn. Er wordt met een aantal landen overlegd over de geldigheid van vaccinatiebewijzen (‘groene paspoorten’), waardoor de serologische test niet nodig is, zo zijn de ministeries van Toerisme en Volksgezondheid overeen gekomen.

Een probleem is dat kinderen onder de 16 jaar nog steeds niet gevaccineerd zijn en Israël hen op dit moment niet zal toelaten. Dus nog geen familiereizen naar Israël.

Zoals typisch is voor de Israëlische regering, worden de plannen van het ene ministerie onmiddellijk door het andere ministerie bestreden. De optimistische plannen van het ministerie van Toerisme worden reeds afgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid, dat erop wijst dat de nieuwe Corona-varianten de door minister Farkash-Hacohen gepresenteerde tijdlijn op zijn best riskant maken.

Toerisme is een belangrijke bedrijfstak
Voordat het coronavirus toesloeg brak het Israëlische toerisme records. Meer dan 4,5 miljoen toeristen bezochten Israël in 2019, een stijging van 11% ten opzichte van het jaar ervoor, en zorgden voor een omzet van 23 miljard shekel. Het leek er op, dat dit record in 2020 zou worden gebroken, maar de impact van het coronavirus was in het begin van het jaar al merkbaar. Er kwamen in 2020 81 procent minder toeristen Israël binnen, waardoor de toeristische sector een van de zwaarst getroffen sectoren was. Bijna 200.000 Israëlische gezinnen die in het toerisme werkten, verloren hun middelen van bestaan. In maart had de lucht­vaart­maat­schappij El Al 80% van zijn personeel ontslagen.

Voor Israëli’s die naar het buitenland willen reizen bestaan beperkingen. Reizen naar landen waar groot gevaar voor een Corona-besmetting bestaat, is niet toegestaan.


Bronvermelding:
Datum:        04-05-2021
Auteur:        Redactie Israel Today
Beeld:          Minister van Toerisme Orit Farkash-Hacohen. (Foto:Miriam Alster/Flash90)
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב