Minister van Binnenlandse Zaken Shaked kondigt aan dat 16.000 Oekraïners die al in het land zijn, kunnen blijven en mogelijk in Israël werken. De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken, Ayelet Shaked, presenteerde dinsdag het nieuwe beleid van het land met betrekking tot het opnemen van vluchtelingen uit Oekraïne, waarbij hij zei dat 20.000 Oekraïners die momenteel in Israël zijn en nog eens 5.000 extra vluchtelingen tijdelijke visa zullen krijgen. 

De Israëlische nieuwszender Ynet meldde dat 3.456 vluchtelingen in Israël zijn aangekomen sinds het begin van de Russische invasie – van wie 151 de toegang werd geweigerd. Daarom betekent de aankondiging van Shaked dat er minder dan 2.000 extra vluchtelingen naar Israël kunnen komen. 

Volgens de nieuwe noodrichtlijnen krijgen Oekraïense vluchtelingen een tijdelijk visum dat slechts drie maanden geldig is. Als de oorlog langer duurt, kan het visum worden verlengd en ook werkvergunningen bevatten. 

In een andere beleidswijziging hoeven Joods-Oekraïense vluchtelingen die in aanmerking komen voor staatsburgerschap onder de Wet op de Terugkeer, niet langer 10.000 sikkels (ongeveer $ 3.125) te storten op de luchthaven – een verzoek dat zeer werd betwist door ministers van de regering. 

Zodra Israël zijn quotum van 5.000 Oekraïense niet-joodse vluchtelingen heeft bereikt, moet elke Oekraïense burger die naar Israël wil komen een formulier invullen op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken en wachten tot een andere Oekraïner besluit te vertrekken. 

Shaked zei dat Israël voor een unieke uitdaging staat, aangezien tienduizenden Joodse Oekraïense vluchtelingen naar verwachting naar Israël zullen verhuizen in het licht van de gevechten in Oost-Europa. 

“Israël bereidt zich voor om, volgens schattingen, ongeveer 100.000 Joden die in aanmerking komen voor de Wet op de Terugkeer en hun families te huisvesten die weglopen uit de strijdzones,” zei ze. 

Shaked voegde eraan toe dat “Israël tijdelijk tot 25.000 Oekraïense burgers zal huisvesten.” 

Dat aantal komt bovenop de Oekraïense Joden die naar verwachting alijah zullen maken (immigreren naar Israël) als gevolg van de invasie.


Bronvermelding:
Datum:        09-03-2022
Auteur:         Tal Heinrich
Beeld:          Yonatan Sindel/Flash90
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב